Václav Klaus se v rádiu pustil do Zemana: Je to velký manipulátor. Kdybych dělal to co on, dávno mě ukřižují. A pak prozradil, proč už si raději balí kufry...

07.11.2015 17:58 | Zprávy

Exprezident Václav Klaus zavítal do sobotního Press klubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1. Nešetřil kritikou v souvislosti s udělováním státních vyznamenání. Prezidenta Zemana označil za schopného manipulátora, kterému prochází v podstatě všechno. Došlo i na uprchlickou krizi. Klaus už si prý raději balí kufry, když se dívá, jak si počíná nepevný premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Václav Klaus se v rádiu pustil do Zemana: Je to velký manipulátor. Kdybych dělal to co on, dávno mě ukřižují. A pak prozradil, proč už si raději balí kufry...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

 „Já jsem strávil deset let nad problematikou státních vyznamenání, řešili jsme to už od ledna a já nemohu říci, že by všichni letošní vyznamenaní prošli našimi přísnými kritérii,“ zahájil někdejší prezident své vystoupení.  

Znovu zopakoval, že „vykulil oči“, když na Hradě slyšel o vyznamenání někdejšího komunistického člena vlády Miroslava Tomana staršího. Podivoval se nakonec i nad tím, jak se tomu příliš nevěnovali novináři. Je to přitom průlomové rozhodnutí, které není zcela v souladu s polistopadovou tradicí. Vždy, když uvažoval o tom, že někoho vyznamená, ptal se prý, zda dotyčný člověk nemá nějaký „škraloup“ z komunistické éry, a pokud se ukázalo, že nějaký má, takový člověk byl z chystaného seznamu vyznamenaných nekompromisně vyřazen.  

Když byl premiérem, prý nikdy neuvažoval o tom, že se vzepře přáním prezidenta Václava Havla, pokud jde o udílení vyznamenání. „Já jsem nikdy neuvažoval o tom, že bych Václavu Havlovi někoho nepodepsal, i když jsem kroutil hlavou, vrtěl s sebou a tak, ale bral jsem to jako pravomoc prezidenta. Jemu samotnému se to prý v roli prezidenta nestalo, byť k tomu údajně nebylo daleko, když byl premiérem Jiří Paroubek.

„Miloš Zeman je miláček médií a ještě se mu podařilo vytvořit dojem, že ho média nemají ráda, což je mistrovský tah. Noviny čtu a kritice je podrobena tak setina toho, co dělá. Kdybych totéž dělal já, tak mě by ukřižovali,“ konstatoval Klaus. „Zeman je mimořádně úspěšný a schopný manipulátor médií,“ doplnil exprezident.

Totéž platí o mluvčím současného prezidenta Jiřím Ovčáčkovi. Kdyby totéž dělal Klausův mluvčí, tak by je prý zabili.

Já u nás chci uprchlíky, ale nejde to, mohl by prý říct Sobotka

Ve druhé polovině pořadu došlo na uprchlickou krizi. Současná vláda by měla být mnohem tvrdší v uprchlické krizi, ale když není, měla by vypsat referendum, aby se dozvěděla, co si voliči opravdu myslí. „To by pomohlo nepevnému premiéru Sobotkovi, aby i při návštěvě Bruselu, až na něj budou křičet, tak on bude moci říct Donaldu Tuskovi: Milý Donalde, já s tebou souhlasím a já bych měl také rád migranty v České republice, ale občané se vyjádřili a nepřejí si to,“ popsal možný scénář Klaus.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…