Václav Klaus vzpomínal na George Bushe: Byl to poslední velký prezident. Ti po něm na něj neměli

05.12.2018 22:18

Občané Spojených států se dnes loučili se svým 41. prezidentem Georgem Bushem starším. Zavzpomínal na něj i druhý český prezident Václav Klaus starší. Nástupce Václava Havla má za to, že George Bush starší byl zatím poslední velký prezident Spojených států.

Václav Klaus vzpomínal na George Bushe: Byl to poslední velký prezident. Ti po něm na něj neměli
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Václav Klaus v komentáři pro deník MF Dnes konstatoval, že George Bush starší byl posledním velkým prezidentem, který sloužil americkému lidu. Jeho nástupci Bill Clinton, George Bush mladší a Barack Obama prý během svého mandátu nedosáhli velikosti Bushe staršího. Donalda Trumpa Klaus ještě nehodnotil, protože funkční období 45. prezidenta USA dosud trvá.

„Zažil jsem to jak při první návštěvě české (tehdy ještě československé) politické delegace v Bílém domě v únoru 1990, tak při jeho první návštěvě Prahy v listopadu stejného roku (nikdy nezapomeneme na jeho slavný projev na Václavském náměstí). George Bush byl prezidentem v době, kdy byli prezidenti ve společnosti ještě respektováni, a on k tomu přispíval i tím, že nedělal nic, z čeho by mohl žít bulvár.  Byl prezidentem v éře politiky, kdy ještě nedominovaly internet a Twitter, tedy v době, kdy ještě neexistovala dnešní naprostá rozpolcenost společnosti,“ napsal Klaus.

Klaus zavzpomínal i na svá další setkání s Bushem starším, např. na pohřbu dalšího prezidenta Ronalda Reagana, na pohřbu papeže Jana Pavla II. nebo na naprosto náhodné setkání s tímto velkým státníkem v Číně – v obří budově Velkého paláce lidu. Klaus má za to, že Bush starší si s Číňany velmi dobře rozuměl. „S čínskými lídry si viditelně dobře rozuměl, uměl s nimi jednat. Den poté jsme oba byli hlavními zahraničními řečníky na velké konferenci v jihočínském Hainanu, kterou pořádal čínský prezident,“ prozradil Klaus.

Svůj komentář uzavírá Klaus myšlenkou, že George Bush starší bude celému světu velmi scházet. Budou mu scházet jeho uměřenost, rozvaha, ale zároveň i jeho zásadové jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…