Václav Moravec, no, víte... Ovčáček raději mluvil o Soukupovi, ale i na ČT došlo

24.02.2019 22:24

Hostem pořadu Xaver Live byl hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se vyjádřil k aktuálním politickým tématům i k tomu, jaký vztah má on sám s prezidentem. „Mám skvělého šéfa,“ sdělil mimo jiné.

Václav Moravec, no, víte... Ovčáček raději mluvil o Soukupovi, ale i na ČT došlo
Foto: Repro XTV
Popisek: Prezidentův mluvčí Jiří ovčáček na XTV

„Byl jsem natáčet v televizi Šlágr show se Zuzanou Bubílkovou,“ rozhovořil se Ovčáček, že přijel z Volyně, kde se natáčelo. „Pod maskou smích,“ charakterizoval se následně hradní mluvčí. A pak již přišla řeč na prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Vadilo vám, že prezident Zeman šel na oslavu narozenin Jaromíra Soukupa?

5%
95%
hlasovalo: 10216 lidí

„My jsme přátelé. O mnoha věcech si povídáme, diskutujeme spolu. Když se něco má říct, tak spolu diskutujeme, bavíme se o mnoha variantách... Neprožívám nějaká muka, když mám jít do televize či do rozhlasu. Opravdu jsem takovou situaci nezažil, což je velké štěstí. Jsem za tu práci rád. Nestalo se mi, abych v sobě musel něco lámat,“ sdělil Ovčáček s tím, že s hlavou státu se o problémech baví a dojdou k nějakému stanovisku. „A to naší společnosti chybí. Debata,“ poznamenal.

„Mám skvělého šéfa. Rozumím si s ním názorově. Mohu mluvit takzvaně z listu a nemusím se pana prezidenta dotazovat. Usnadňuje mi to práci. Mám tu obrovskou výhodu, že stanoviska, která sděluji, souzní s tím, co si myslím,“ řekl. 

„Není radno novinářům příliš naslouchat a stávat se jako politik služkami novinářů,“ sdělil pak Ovčáček k tomu, proč hlava státu nemá rád novináře. Zeman podle něj raději hovoří s veřejností. „Slavíme letos 30 let Miloše Zemana v politice. Tím mířím k tomu, že právě Miloš Zeman je tím politikem, který naslouchá tomu, co si přejí občané. Zajišťuje to tak dlouhotrvajícnost. Stává se stálicí, je úspěšný. Politik, který si zakládá na tom, že o něm udělají hezkou reportáž v Hospodářských novinách či ČST Praha, hodně rychle skončí,“ míní. 

Dva způsoby žurnalistiky

Následně se obul do novinářů veřejnoprávní televize i Bakalových médií. „Jsou tady dva způsoby žurnalistiky – profesionální – a pak je tady aktivistická, ideologická žurnalistika, kdy novinář má pocit, že drží svatý prapor a bojuje se zlem. A to jsou právě tito novináři ve zmíněných médiích. A tohle bohužel získává navrch v řadě médií,“ zmínil a poukázal, že se novináři začínají obviňovat mezi sebou. „Stává se z toho ideologická bramboračka. Upřímně řečeno, mediální prostředí není příliš v dobré kondici. Ale samozřejmě mezi novináři je řada novinářů, kteří dělají svou práci dobře,“ dodal Ovčáček.

Ovčáček se pak rovněž vyjádřil k tomu, proč se prezident Miloš Zeman neomluví za to, co řekl o novináři Ferdinandu Peroutkovi. „Pan prezident se omluvil. Řekl, že se omlouvá za to, že se ten článek nenašel. Třeba se najde,“ podotkl Ovčáček a rozhovořil se o druhé republice, kdy Ferdinand Peroutka podle něj selhal. „Při hodnocení v celku si však tento novinář zaslouží velkou úctu,“ dodal. 

„Budoucí prezident bude spíše pravicový a bude konzervativnější,“ sdělil pak Ovčáček k nadcházející hlavě státu. Nemyslí si, že by uspěl liberální levičák. „To je jasný Klaus,“ sdělil moderátor, ale Ovčáček nechtěl reagovat konkrétněji. „Kdo přijde s chemiky a přírodovědci, neuspěje,“ zmínil.

Své pak Ovčáček sdělil k návštěvě hlavy státu v USA, která se neuskuteční. Sedmého března však do USA odletí premiér Andrej Babiš (ANO). „Aby člověk plakal, že nepojede na nějakou návštěvu... já považuji za mnohem důležitější návštěvu pana prezidenta v krajích. Mám radost z toho pozvání pana premiéra do Bílého domu. Pan premiér odvedl kus práce a myslím si, že si budou rozumět,“ sdělil Ovčáček. Co se týče pozvání amerického prezidenta Donalda Trumpa do Česka, tak toto pozvání hlava státu USA má. 

Když pak přišla řeč na SPD Tomia Okamury, Ovčáček poukázal, že mu vadí, že je strana Okamury označována jako extremistická strana. „Je to legitimní demokratická politická strana,“ sdělil jasně Ovčáček, jenž podle svých slov nemá rád ideologické nálepky. 

Soukup, nebo Moravec?

Nechybělo ani srovnání moderátorů, a to konkrétně Jaromíra Soukupa z TV Barrandov a Václava Moravce z České televize. „Moderátor by se neměl bát pokládat nepříjemné otázky. Například vývoje politiky. Odvážit se kritizovat věci. Jaromír Soukup má tu odvahu, že kritizuje ČST Praha. Václav Moravec... nechci ho hanět, ale ten pořad se přežil,“ poukázal na to, jak se v pořadu scházejí hosté stejných politických názorů. Česká televize mu ČST Praha připomíná, i proto o ní tak mluví, zdůvodnil Ovčáček. „Je to jednotná ideologická linie,“ poznamenal. 

Co se týče koncesionářských poplatků, chybí Ovčáčkovi to, že se následně veřejnost nemůže domáhat svých práv. „Lidé jsou nuceni platit něco, co nepřináší tu službu. Je volání po tom, aby byly zrušeny koncesionářské poplatky. Chce to především to, aby do rad byli voleni lidé, kteří mají schopnost kritického myšlení,“ zaznělo také od Ovčáčka. Jednoznačně se pak vymezil proti tomu, aby se redaktoři přihlašovali například k osobám, jako je van Gemund nebo Peszynski. Řeč pak byla konkrétně o pořadu 168 hodin. 

Když přišla řeč na špatnou chůzi prezidenta Zemana, Ovčáček rezolutně odmítl, že by prezident usedl na vozík. „Je lepší, aby ty nohy procvičoval. Vozík není potřeba,“ uvedl. A zkritizoval následně i to, jak mnozí novináři poukazují na zdravotní stav hlavy státu. „Ve své podstatě je nechutnou sprostotou to, že útočí na zdravotní stav prezidenta Zemana,“ podotkl a dodal, že prezidentovi to stále velmi dobře myslí. 

„Ve své podstatě mě paní Slonková trošku zklamala, měla pověst investigativní novinářky. Ale neuvědomila si nyní, že to je přes čáru. Byly tam překročeny hranice,“ vyjádřil se pak závěrem Ovčáček k tomu, jak se Sabina Slonková a Jiří Kubík vydali za Andrejem Babišem mladším do Švýcarska. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…