Václavák křičel na vládu. A ta? Takto s demonstranty „zametli“ Fiala či Pekarová

16.09.2023 21:50 | Monitoring

Na Václavském náměstí v sobotu proběhla velká protivládní demonstrace. Někdejší ministr financí za TOP 09 Miroslav Kalousek je ale přesvědčen, že kdyby se demonstrovalo proti Rajchlům, Babišům i Okamurům, bude v ulicích desetkrát víc lidí než dnes. K jeho slovům se přidala i šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. A jak celou demonstraci vnímal premiér Petr Fiala (ODS) a další představitelé země, proti nimž se protestovalo?

Václavák křičel na vládu. A ta? Takto s demonstranty „zametli“ Fiala či Pekarová
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

"Cca 10 tisíc demonstrantů proti vládě..O.K. Jsem si jist, že kdyby bylo potřeba jít demonstrovat proti Rajchlům, Babišům a Okamurům, jde nás desetkrát víc a jdeme i my, které vláda v lecčem štve. Pořád ale představuje garanci demokratické správy země s prozápadní orientací. A to samo o sobě za demonstraci a za podporu stojí," poznamenal k dnešní demonstraci na sociální síti X někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

"Mirku, nesnáším demonstrace. Leč šla bych bez váhání," zareagovala v diskuzi Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, do níž se mimo jiné také hovořící na demonstraci strefovali za to, že podporuje vládu Petra Fialy (ODS).

Protestu proti vládě na Václavském náměstí se podle policie účastnily vyšší jednotky tisíců lidí, většina z nich šla také v pochodu na Letnou. Protest iniciovala neparlamentní strana PRO (Právo Respekt Odbornost).

Premiér Petr Fiala (ODS) dnešní shromáždění proti vládě v centru Prahy zaznamenal jen okrajově. "Den jsem trávil na Dnech NATO v Mošnově, které navštívilo zhruba 100.000 lidí. Návštěvníci vyjadřovali podporu našemu členství v NATO i krokům mojí vlády, která bere bezpečnost naší země vážně," reagoval ministerský předseda ve vyjádření pro ČTK.

Vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ČTK napsal, že demonstraci vnímá jako legitimní projev nespokojenosti části lidí v obtížné době, za nepochopitelné a nepřijatelné ale má využívání této nespokojenosti k podněcování nenávisti a strachu.

"Na dnech Varšavské smlouvy na Václavském náměstí bylo o cca 90 tisíc méně lidí než na Dnech NATO. Myslím, že to vypovídá o tom, na jaké straně česká společnost stojí. Ráda bych občanům poděkovala, protože drtivá většina ukazuje, že ví, kdo je agresor a čemu se musíme bránit," zareagovala na dnešní shromáždění na Václavském náměstí také předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Na to se však pak dočkala odpovědi od jedné z diskutérek, která upozorňovala, že velká část návštěvníků však byla z Polska, což doložila i zprávou o dopravních komplikacích právě na trasách ze sousedního státu.

Od dalších dvou zástupců pětikoalice - Mariana Jurečky (KDU-ČSL) a Ivana Bartoše (Piráti) žádná zmínka ke dnešní demonstraci na jejich sociálních sítích k nalezení nebyla. 

"Vážení přátelé a pirátští podporovatelé, dovolte mi srdečně a s radostí pogratulovat našemu zvolenému lídrovi pro nadcházející evropské volby, kterým se stal Marcel Kolaja. Vaše důvěra a podpora jsou pro nás neocenitelné, a já jsem hrdý na to, že máme takového skvělého zástupce, který bude hájit naše pirátské hodnoty a zájmy v Evropském parlamentu. S naším staronovým lídrem a s vaší podporou budeme schopni dosáhnout mnoha věcí. Společně můžeme přinést pozitivní změny, které si zasloužíme. Děkuji vám všem za vaši angažovanost a pirátský duch. Buďme silní a buďme jednotní!" věnoval se Celostátnímu fóru Pirátů ohledně nominace do eurovoleb Ivan Bartoš. 

A Marian Jurečka psal o tom, jaké další kroky podniká v oblasti digitalizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Reakce vlády, reakce debilní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 16.09.2023 23:03:09
Jiné slovo mě nenapadá. Místo toho, aby reagovali na podněty demonstrace např. co chtějí dělat s inflací, s vysokými cenami energií, jak si představují, že zabezpečí 30 tis. migrantů každým rokem a zajistí bezpečnost občanů, jak nahradí výrobu aut, proč jim nestačí grippeny atd., premiér vzkáže, že si užívá na výletě v Ostravě, Jurečka blouzní o digitalizaci, Pekarová má pomatené počty a nedokáže si ani zjistit počty lidí, Piráti, jak jinak, se věnují svým korytům. Vidno, že demonstrace byla zcela oprávněná.

|  15 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…