Valachová se hájí v boji s unií sportu: Ester Ledecká by zřejmě dvě zlaté nepřivezla, kdyby...

07.09.2018 9:13

Exministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD hájí dotaci pro olympioniky, kvůli které na ni podala trestní oznámení severočeská pobočka České unie sportu. „Nebýt mimořádné dotace 76 milionů korun, kterou jsem schválila, tak by naše reprezentace ani neodjela na letošní zimní olympiádu,“ říká Valachová, podle níž ji chtějí kriminalizovat, a dodává, že Ester Ledecká by tak zřejmě nemohla přivézt dvě zlaté medaile. Někteří členové jedné z komisí České unie sportu o obhajobě Valachové hovoří jako o „estrádě“ a „dotačním zvěrstvu“, informovala Mladá fronta Dnes.

Valachová se hájí v boji s unií sportu: Ester Ledecká by zřejmě dvě zlaté nepřivezla, kdyby...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslankyně Kateřina Valachová

Sportovní funkcionáři ale argumentují tím, že žádná mimořádná dotace nebyla vůbec třeba a Valachová ji prý vypsala v rozporu s dotačními pravidly. Ve sporu může hrát roli faktor pomsty, píše Mladá fronta Dnes. Valachová sportovní funkcionáře prý naštvala, když jako ministryně školství, mládeže a tělovýchovy stopla dotace pro – už tak mnohdy živořící – sportovní kluby.

Šéf České unie sportu Miroslav Jansta se v důsledku toho ocitl v hledáčku policejních vyšetřovatelů, když se rozčilil, že jím ovládaná unie, která kluby zaštiťuje, má dostat nižší dotaci než mnohem menší Český olympijský výbor (ČOV).

Jansta totiž odeslal tehdejší náměstkyni na ministerstvu školství Simoně Kratochvílové SMS, ve které napsal, že olympijský výbor „je třeba pokrátit“. V tu chvíli ještě ale netušil, že Kratochvílová už tou dobou byla policií sledována kvůli schůzkám s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou.

Valachová jako ministryně schválila mimořádných 76 milionů pro olympijský výbor v listopadu 2016. Olympijský výbor prý ale dotaci podle zprávy o hospodaření zdaleka nedokázal ani vyčerpat. Na zálohách za přípravu olympijské účasti vyplatil za rok 2017 jen 14 milionů korun. Dalších 41 milionů a víc než 12 milionů korun měl zaplatit za přípravu sportovců na olympiádu a za zdravotní zabezpečení reprezentace.

Spolustraník Valachové Michal Kraus, expert ČSSD na sport, který je také členem jedné z komisí České unie sportu, je toho názoru, že 41 milionů na přípravu sportovců nebylo vůlbec potřeba. „Těch 41 milionů na přípravu sportovců bylo nesmyslných, přípravu sportovců nemá na starosti olympijský výbor, ale svazy. Navíc na přípravu sportovců v zimních sportech šlo jen 17 milionů, zbytek byl na letní sporty – tedy žádná příprava na zimní olympiádu, jak tvrdí paní Valachová,“ opřel se do Valachové Kraus.

Za skandál Kraus považuje i to, že navíc zaplatili čtyřem spolkům za zdravotní zabezpečení 12 milionů, což podle něj opět nebylo potřeba. „Ani jeden z těchto spolků zdravotní zabezpečení neposkytuje. Šlo o ‚dotační zvěrstvo‘,“ řekl s tím, že včerejší obhajobu Valachové označuje za „estrádu“. Valachová trvá na tom, že mimořádná dotace byla potřebná, ve stejné situaci by se prý rozhodla znovu stejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…