Válka. Teď přituhne. Dusno po volbách na Tchaj-wanu

14.01.2024 19:21

Tchaj-wan dosáhl vítězství demokracie a úspěšně zabránil zahraničnímu vměšování, prohlásil v sobotu vítěz tchajwanských prezidentských voleb William Lai. Jeho inaugurace proběhne 20. května 2024. Podle zahraničních médií výsledek tchajwanských voleb může zvýšit napětí mezi Čínou a USA. Poté, co Lai obdržel blahopřání od amerického ministerstva zahraničí, Čína USA vyzvala k dodržování politiky „jedné Číny“.

Válka. Teď přituhne. Dusno po volbách na Tchaj-wanu
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Ministr zahraničních věcí Spojených států amerických v Bidenově vládě Antony Blinken

William Lai kandidoval za Demokratickou pokrokovou stranu (DPP) a podle anglicky píšících online tchajwanských novin Taiwan News získal 5,5 milionu hlasů, tj. 40 %. Jeho protikandidát Hou Yu ih z Kuomintangu získal 33 % a předseda Tchajwanské lidové strany (TPP) Ko Wen-je skončil s 26 %. Laiova strana tak vyhrála prezidentské volby již potřetí za sebou.

Lai prosazuje prohloubení spolupráce se Spojenými státy americkými a větší nezávislost na Číně.

Ve svém vítězném projevu Lai uvedl, že výsledek voleb byl trojí. Tchaj-wan podle všeho tímto výsledkem sdělil světu, že v boji mezi autoritářstvím a demokracií stojí na straně demokracie.

Druhým výsledkem voleb je podle Laie skutečnost, že lidé sami přijali opatření pro zabránění zahraničního vměšování.

Za třetí podle Laie výsledek ukázal, že Tchaj-wan jde kupředu správným směrem a ze své cesty neuhne ani se nevrátí zpět.

„Chtěl bych poděkovat tchajwanskému lidu za to, že napsal novou stránku demokracie a ukázal světu, že si vážíme demokratického systému, na kterém trváme,“ řekl Lai na tiskové konferenci, současného viceprezidenta citoval tchajwanský deník Liberty Times. Následně Lai poděkoval i svým dvěma protikandidátům. Obdržel od nich blahopřejné telefonáty.

V projevu se krátce věnoval i vztahu Tchaj-wanu a Číny. Konfrontaci hodlá nahradit dialogem. „Důležitým posláním mého předsednictví je udržení míru a stability v Tchajwanské úžině. V souladu s ústavním systémem Čínské republiky (Tchaj-wanu) budu zachovávat status quo, aniž bych se choval přezíravě. Vycházeje z předpokladu vzájemné důstojnosti nahradím blokády výměnou a konfrontaci dialogem a sebevědomě zahájíme výměny a spolupráci s Čínou, abychom zvýšili blahobyt obyvatel na obou stranách Tchajwanské úžiny a dosáhli cíle míru a společné prosperity. Tváří v tvář kulturním útokům a vojenským hrozbám ze strany Číny jsem však také odhodlán bránit Tchaj-wan,“ citoval Laie Liberty Times.

Podle serveru Politico výsledek voleb může zvýšit napětí mezi Pekingem a Washingtonem v Jihočínském moři. Peking samotný hlasování označil za volbu mezi válkou a mírem. Stejně tak zdůraznil nevyhnutelnost znovusjednocení demokratického ostrova s komunistickou pevninou. Což se úplně nestřetává s Laiovým zachováním statu quo.

I po volbách zůstává stanoviskem Pekingu, že Tchaj-wan je součástí Číny. „Volby v čínském regionu Tchaj-wan jsou místní volby a vnitřní záležitostí Číny. Bez ohledu na výsledek nezmění základní fakt, že Tchaj-wan je součástí Číny a že na světě existuje pouze jedna Čína,“ uvedl mluvčí čínského velvyslanectví.

Williamu Laiovi pogratulovaly i Spojené státy americké. „Spojené státy jsou odhodlány udržovat mír a stabilitu mezi státy průlivu a mírové řešení sporů bez nátlaku a donucování. Partnerství mezi americkým lidem a lidem na Tchaj-wanu, zakořeněné v demokratických hodnotách, se nadále rozšiřuje a prohlubuje v oblasti hospodářských, kulturních a mezilidských vazeb,“ stojí v prohlášení ministerstva spolu s gratulací.

Americké ministerstvo nicméně zdůraznilo, že nadále operuje podle své politiky „jedné Číny“. „Těšíme se na spolupráci s dr. Laiem a tchajwanskými vedoucími představiteli všech stran s cílem prosazovat naše společné zájmy a hodnoty a prohlubovat naše dlouhodobé neoficiální vztahy v souladu s americkou politikou ‚jedné Číny‘, která se řídí zákonem o vztazích s Tchaj-wanem, třemi společnými komuniké a šesti ujištěními,“ uvádí prohlášen.

Čínské ministerstvo zahraničí prohlášení Spojených států zkritizovalo. „Důrazně odsuzujeme prohlášení ministerstva zahraničí k volbám v čínské oblasti Tchaj-wanu a stavíme se proti němu,“ uvedlo čínské ministerstvo a vyzvalo USA, aby dodržovaly zásadu jedné Číny, a jednaly proto v souladu se závazkem nepodporovat „nezávislost Tchaj-wanu“, „dvě Číny“ nebo „jednu Čínu, jeden Tchaj-wan“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…