Válka kvůli solárním miliardám: Kalousek nadával u Moravce, Bradáčová koná

17.04.2013 11:01

Policie a státní zastupitelství mají při potírání zločinu úzce spolupracovat. V poslední době však jejich vztahy kalí vzájemné spory vrchní státní zástupkyně a jedné z nejvýraznějších osobností celého státního zastupitelství Lenky Bradáčové s šéfem policejního Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Tomášem Martincem.

Válka kvůli solárním miliardám: Kalousek nadával u Moravce, Bradáčová koná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Rázná návladní podle zdroje serveru Česká pozice sepsala pro policejního prezidenta stížnost na elitní protikorupční útvar, ve kterém podle ní dochází k věcem, poškozujícím vyšetřování. Server nyní přichází s podrobnostmi.  

Celá kauza začala v rozhlasovém studiu, kde se moderátor Luboš Xaver Veselý vyptával vrchní státní zástupkyně na případ jejího manžela, ve kterém se musela vzdát role žalobce pro případnou podjatost. Po skončení rozhovoru Bradáčová novináři sdělila, že se domnívá, že se jedná o pokus o její diskreditaci, za kterým stojí Martinec a jeho lidé. Ve studiu byly v tu chvíli ještě zapnuté mikrofony.

Tím vypukl spor mezi vrchní státní zástupkyní a elitním detektivem. Podle dnešního článku České pozice pokračoval stížností Bradáčové, která si policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi stěžovala na postup Martincových detektivů v některých kauzách.

„Mohu vám potvrdit pouze to, že z důvodů mých opakujících se výhrad, které jsem s vedením ÚOKFK projednávala, které nyní vygradovaly, jsem požádala o analýzu stavu pana policejního prezidenta,“ uvedla k tomu Bradáčová. Pak dodala, že „posledním impulsem byl pro mě nepravdivý přenos informací.“

Server Česká pozice zveřejnil informaci, že tímto „posledním impulsem“ by mohla být kauza solární společnosti Amun.Re., jejíž vyšetřování mělo v Martincově útvaru probíhat nestandardně a podezřele. Dva zdroje prý serveru potvrdily, že na podnět Bradáčové policejní prezident Červíček prověřuje postup protikorupční policie v několika případech, mezi kterými je i zmíněná kauza ze solárního byznysu.

Kauza společnosti Amun.Re. se objevila již předloni. Tehdy se Finančně analytický útvar Ministerstva financí věnoval transakci, při které polostátní energetický gigant ČEZ odkoupil solární parky celkem za pět miliard právě od této společnosti, u které však panují velké pochybnosti ohledně vlastnické struktury.

Šokovaný Kalousek

Analytický útvar po dlouhodobém rozkrývání finančních toků předal materiál protikorupční policii, která jej však odložila. To šokovalo i ministra financí Miroslava Kalouska, který v březnu v televizních Otázkách Václava Moravce uvedl: „V případě Amun.Re jsem byl hluboce šokován z toho, že úroveň informací, na takové míře podrobnosti, které dostaly orgány činné v trestním řízení od finančně analytického úřadu, byly odloženy.“

Podle informací České pozice je podezřelé především to, že Martincovi detektivové při vyšetřování postupovali podle ustanovení § 158 odst. 1 trestního řádu, a nikoliv podle třetího odstavce téhož paragrafu.

V tom případě by se totiž musel okamžitě založit spis, o věci být informován státní zástupce a začalo by klasické vyšetřování s výslechy a zjišťováním důkazů. Postup podle prvního odstavce, který detektivové zvolili (takzvané „prověřování“), znamená že si policisté případ šetří sami, nikdo jim nehledí pod pokličku a provedené důkazy není možné předložit u soudu. Právě tento postup umožňuje mnohem snadnější „zametení“ kauzy.

Česká pozice připomíná, že sama již vloni psala o problematickém postupu protikorupční policie při vyšetřování kauzy švýcarských kont Romana Janouška. V ní prý také nedošlo k vyšetření původu peněz, ani k obvinění konkrétních osob.

Do sporů Bradáčové s Martincem ve středu vstoupil i ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Ten napsal dopis policejnímu prezidentu Červíčkovi, ve kterém podpořil Bradáčovou a uvedl, že celá věc je „mimořádně závažná“. Zda se ministr Blažek angažuje právě kvůli výše zmíněnému "solárnímu" případu, však média zatím neuvádí.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …