Válka o Ukrajince. 300 tisíc jich přivezete, udeřil Hamáček na SPOLU

07.09.2021 9:16

ČSSD dává před volbami jasně najevo, že nedovolí, aby český pracovní trh zaplavili lidé ze zemí mimo EU. Předseda strany Jan Hamáček už v nedělní Partii televize Prima prohlásil, že pravicová koalice SPOLU, to jest koalice ODS, lidovců a TOP 09, zaplaví český trh 300 tisíci Ukrajinců. Jana Maláčová posléze ve veřejnoprávním rozhlase vysvětlovala, proč to ČSSD nikdy nepřipustí.

Válka o Ukrajince. 300 tisíc jich přivezete, udeřil Hamáček na SPOLU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda vlády Jan Hamáček

V nedělní Partii na CNN Prima News se střetli předseda ČSSD Jan Hamáček a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Ministr vnitra Hamáček obvinil koalici SPOLU, že chce po možném vítězství ve volbách snižovat státní dluh tak, že zvedne DPH na 25 procent, což nejvíc dopadne na seniory a rodiny s dětmi.

„Já myslím, že oni zvednou DPH na 25 procent, čímž oberou důchodce a zaměstnance. To je klasický pravicový postup,“ rozjel kanonádu Hamáček.  

Jurečka okamžitě oponoval, že peníze se dají najít jinde. Polsko dokázalo využít pracovníky z Ukrajiny, zatímco Česko to nedokázalo. Vedle toho vláda nedokázala ušetřit na svém provozu. Pravicová koalice to dokáže, takže nebude muset zvyšovat DPH, čímž straší Jan Hamáček.  

A Jan Hamáček udeřil znovu. „Vy jste řekl, my budeme šetřit na sociálních službách a ve školství a přivezeme sem 300 tisíc Ukrajinců. Já jsem z Mladé Boleslavy, já vím, jak to tam vpadá, jaká je s tím spojena kriminalita. Já sem nechci nikoho dovážet na otrockou práci,“ rozčílil se předseda ČSSD.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová na vlnách Českého rozhlasu vysvětlovala, proč sociální demokraté odmítají pouštět zahraniční pracovníky ze zemí mimo EU na český pracovní trh, i když čeští podnikatelé už celá léta upozorňují, že jim scházejí pracovní síly.

„Vysoká koncentrace třetizemců představuje pro některé obce obrovské bezpečnostní riziko. Podívejte se, jak to funguje v Náchodě, Plzni, Mladé Boleslavi nebo Pardubicích, kde tito lidé jsou na ubytovnách, zvláště pokud jsou zde bez rodin,“ upozornila ministryně na vlnách veřejnoprávního rozhlasu.

Ministryně Maláčová promluvila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…