Válka proti terorismu prý nemusí nikdy skončit. Toto k tomu řekl vysoce postavený expert

21.03.2016 23:08

Podle bývalého důstojníka americké tajné služby CIA Paula Pillara může být válka proti terorismu vedená Spojenými státy nekonečná. „Jedním z důvodů je nevěrohodný výklad pojmu ‚terorismus‘,“ říká. Píše o tom server PrvníZprávy.cz s odkazem na původní zdroj The National Interest.

Válka proti terorismu prý nemusí nikdy skončit. Toto k tomu řekl vysoce postavený expert
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Jak veterán CIA podotkl, lidé jen zřídka přemýšlejí o tom, co je terorismus. Podle jeho názoru je to taktika, nikoliv určitý počet lidí. „Teroristé jsou vnímáni jako skupiny ‚padouchů‘ a věří se, že pokud se všechny zničí, problém terorismu bude vyřešen,“ řekl.

Podle Pillara je druhým problémem to, že mezinárodní terorismus se pokouší vztahovat k názvu určité skupiny, jako například al-Káida či Islámský stát.

„Takové myšlení, tvrdí Paul Pillar, může být viděno i na americké politické scéně. Politici rozšiřují americké protiteroristické operace nebo plánují rozšíření takových operací proti samozvaným členům IS v Afghánistánu a Libyi. Nicméně IS je jen název, dnes ve světě sunnitských radikálů nejznámější ‚značkou‘, kterou využívají tito radikálové v boji o moc,“ zkonstatoval. 

Původní text ZDE.

„Na zničení jen o něco málo více ‚teroristů‘ vynaložily Spojené státy ohromné prostředky. Vedlejší škody (Collateral Damage) způsobené během protiteroristických operací by mohly podnítit protiamerické nálady a vést k propuknutí násilí. Takže usilovat o mír na jednom určitém místě by bylo kontraproduktivní, jak se to stalo v Libyi,“ uzavřel Pillar s tím, že snaha co nejaktivněji bojovat proti terorismu, aniž bude pochopena jeho podstata, povede jen k tomu, že půjde o nekonečnou válku. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…