Válka se blíží: Unikla zásadní informace o USA a Sýrii. A v posledních hodinách to prý bylo „o hubu“

11.04.2018 9:43

Napětí kolem Sýrie v posledních dnech a hodinách opět eskaluje. A tentokrát se Západ kromě vlády Bašára Asada zajímá i o Rusko. Vztah s ním má přitom v posledních týdnech velmi dramatickou podobu také kvůli kauze otravy bývalého ruského agenta Skripala ve Velké Británii.

Válka se blíží: Unikla zásadní informace o USA a Sýrii. A v posledních hodinách to prý bylo „o hubu“
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Již o víkendu se objevily názory srovnávající současné napětí mezi Ruskem a Západem se situací v říjnu 1962 za kubánské krize. USA v posledních dnech tlačí na pilu především kvůli Sýrii. Prezident Trump v reakci na útok na město Duma, který měl být chemický a Západ jej připisuje vládě prezidenta Asada, slíbil „rychlou a patřičnou reakci“. Odklad přineslo jednání Rady bezpečnosti OSN, které ale v úterý zkrachovalo, když USA ani Rusko nedokázaly prosadit své návrhy rezoluce.

Americká velvyslankyně v OSN Nikki Haleyová již před jednáním avizovala, že USA jsou připraveny zasáhnout bez ohledu na to, jak jednání na půdě Organizace spojených národů dopadne. Prezident Trump ještě ostřeji hovořil o tom, že „každý za své činy zaplatí“. A výslovně dodal, že měl na mysli i ruského prezidenta Vladimira Putina. Pokud Rusko při útoku pomáhalo, nesmí se podle Trumpa vyhnout odpovědnosti. Totéž platí pro Írán, který v syrském konfliktu rovněž podporuje prezidenta Asada. Na Twitteru pak naznačil, že o jejich odpovědnosti má jasno. „Máme řadu vojenských možností,“ varoval prezident USA.

 

 

Vše pak americký prezident dorazil dalším tweetem, kde nazval Asada zvířetem a zalitoval, že ho nezprovodil ze světa už jeho předchůdce Obama.

 

 

Anketa

Zeman doporučil Babišovi jednat o vládě s SPD a KSČM. Je to dobré doporučení?

92%
8%
hlasovalo: 8521 lidí

List Wall Street Journal v úterý informoval, že k Sýrii míří americká vojenská loď USS Porter. Kromě toho je ve východním středomoří již připraven torpédoborec USS Donald Cook, který má ve výzbroji i rakety Tomahawk.

Velmi vážné důsledky může mít i střet francouzského bojového plavidla, mířícího k Sýrii, s ruským letadlem. Francie vyslala fregatu Aquitaine přes Středozemní moře k Sýrii. Plavidlo vybavené střelami s plochou dráhou letu a schopné zasáhnout cíl na 1000 kilometrů mělo být nasazeno proti vládě Bašára Asada v rámci operace Chammal.

Celá akce se dostala na veřejnost díky tomu, že francouzský tisk (a následně v překladu Britské listy Jana Čulíka) informoval o tom, že plavidlo bylo terčem „agresivního manévru“ ruského letectva. Minimálně jeden ruský letoun měl přeletět „nebezpečně nízko“ nad fregatou. Kromě blízkosti ji měl dle francouzského tisku ohrožovat také svými zbraněmi.

PODROBNOSTI VE FRANCOUZŠTINĚ ZDE

Jak otevřeně přiznává francouzský tisk, nejedná se o jedinou variantu útoku na Sýrii, se kterou se ve Francii pracuje. Uvažuje se i o nasazení francouzských bojových letadel Rafale. Tato akce by však musela být koordinována se Spojenými státy.

V tomto směru je velmi důležitou zprávou, že prezidenti Trump a Macron již měli telefonicky hovořit o vzájemné spolupráci. K případné akci by se měla připojit také Velká Británie a spojenci Západu mezi státy Blízkého východu.

A zásadní zprávou, naznačující blízký začátek vojenských operací, je také varování, které vyslala Evropská agentura pro letecký provoz Eurocontrol. Všechny aerolinky od ní dostaly varování, aby byly maximálně pozorné na letech v oblasti východního Středomoří. "Lety v oblasti východního Středomoří a Kypru je třeba plánovat s maximální opatrností," stojí v oficiálním doporučení. Letoví regulátoři v USA, Francii, Británii a Německu už pilotům rovnou doporučují vyhýbat se letovému prostoru Sýrie.



 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…