Vánoční dárky z Ruska nebudou. Němci je zabaví

20.12.2023 19:45

Rusové v Německu budou tento rok bez dárků. Minimálně jim je nikdo nepošle. Německé celní úřady v rámci sankcí Evropské unie rozšířily zákaz na dovoz z Ruska, který se předtím týkal například aut nebo telefonů, i na dárkové zásilky. Přes hranice neprojdou šperky z drahých kovů, knihy, kosmetika ani hračky.

Vánoční dárky z Ruska nebudou. Němci je zabaví
Foto: pixabay.com
Popisek: Dárky - ilustrační foto

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí
Evropská komise před několika měsíci uvedla, že Rusové nesmějí kvůli sankcím dovážet do Evropské unie auta, mobilní telefony, notebooky nebo třeba i toaletní papír. Německé celní orgány vydaly prohlášení, ve kterém sdělují, že na poštovní zásilky se budou vztahovat stejné zákazy jako na dovoz.

prohlášení celní úřad vysvětluje s odkazem na sankční nařízení Evropské unie ze dne 31. července 2014, že s ohledem na ruské kroky, které destabilizují situaci na Ukrajině, se zákaz týká nyní i dárkových zásilek.

Přes německé hranice se tak z Ruska nedostanou knihy, kosmetika, šperky, hračky nebo parfémy. „Týká se to i zboží, které může být obvykle součástí dárkových zásilek, jako jsou celulóza a papír, dřevo a výrobky ze dřeva, kameny a drahé kovy (zlato), cigarety, plasty a chemické výrobky včetně hotových chemických výrobků, jako je kosmetika,“ stojí v prohlášení celního úřadu.

Všechny tyto položky budou bez výjimek zabavovány: „Neexistuje žádná výjimka ze zákazů pro dárkové zásilky, které spadají pod přílohu nařízení o sankcích a jsou příležitostně zasílány soukromou osobou v Rusku jiné soukromé osobě na celním území Unie,“

Sankcionované zboží může být celními orgány zajištěno nebo zabaveno, uvedl německý celní úřad 13. prosince.

Německý deník Berlier Zeitung informující o této záležitosti se dotázal Evropské komise, co je cílem zákazů dovozu soukromých předmětů patřících ruským občanům, a to i těm, kteří dlouhodobě žijí v Německu. Evropská komise zatím na otázku odmítla odpovědět.

Evropský parlament v listopadu sice vydal usnesení, ve kterém zmiňuje, že zákazy dovozů soukromých předmětů, které patří Rusům, by měly být přezkoumány, a to z důvodu, že „nadměrné dodržování diskredituje cíl a nástroj sankcí“. Exekutiva toto doporučení doposud nevyslyšela, a není tak právně závazné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…