Varování ze zámoří: Evropa je ve vážném ohrožení. Existenciálním!

13.11.2015 9:57

Známý americký konzervativní komentátor Patrick J. Buchanan předpovídá, že vzhledem k migrační krizi není v sázce jen budoucnost Evropské unii, ale budoucnost celé evropské křesťanské civilizace.

Varování ze zámoří: Evropa je ve vážném ohrožení. Existenciálním!
Foto: Archiv
Popisek: Mapa Evropy

Vzhledem k migrační krizi je podle Buchanana důvodné se ptát nejenom jestli přežije Evropská unie, ale jestli se zachrání evropská civilizace. „Jak dlouho budou Řekové a další středomořské národy akceptovat úsporná opatření? Jak dlouho budou Němci zachraňovat stát, jehož obyvatelé pracují jen málo hodin denně a zároveň pobírají skvělé sociální dávky? V rámci Schengenu platilo, že neexistují žádné překážky obchodu a cestování. V rámci dohody byl zaručen volný pohyb osob i zboží, což však mohutná migrační vlna od základu změnila. Po celé Evropě rostou ploty a na hranicích jsou obnovovány kontroly,“ uvádí Buchanan.

Americký konzervativní komentátor také konstatuje, že v důsledku toho sílí ve členských státech politické strany odmítající přistěhovalce i samotnou Evropskou unii. Jako příklad za všechny uvádí Národní frontu Marine Le Penové. „Pokud nebude současná masivní migrační vlna zastavena, vzestup nacionalistických režimů na úkor evropských liberálů a levice je nevyhnutelný. Vzhledem k nizké porodnosti původního obyvatelstva celý evropský kontinent stárne a vymírá. Kontinent čelí invazi zvenčí a struktura jeho obyvatelstva se mění navždy. Optimisté poukazují na to, že Spojené státy vstřebaly mezi lety 1890 až 1920 patnáct milionů přistěhovalců. Naprosto však při tomto srovnání opomíjejí skutečnost, že američtí přistěhovalci byli křesťané,“ píše Buchanan.

„Na rozdíl od Spojených států Evropa nikdy takovou masovou migraci nepoznala. Problém navíc skutečně je, že na kontinent proudí Arabové, černoši a muslimové, nikoli křesťané nebo Židé. Ti lidé pocházejí z naprosto odlišných kultur a zastávají jiné náboženství i zvyklosti. Zkušenosti ukazují, že nejsou ochotni se asimilovat a naopak vytvářejí uzavřené enklávy, kde uznávají pouze svá pravidla a zažité zvyklosti, které jsou často přímo proti zvykům a zákonům hostitelské země,“ poukazuje Buchanan a zmiňuje v této souvislosti, že např. Švýcaři v letošním roce hlasovali pro snížení přistěhovalectví a ve Velké Británii zase roste popularita Straně nezávislosti.

„Britský premiér po Evropské unii požaduje před domácím referendem o budoucnosti země v EU četné reformy. Když člověk vidí tisíce migrantů ve francouzském přístavu Calais, musí se ptát, jestli bylo moudré vykopat pod kanálem La Manche tunel ústící na britské pevnině. Hrozby spojené s migrační vlnou se mění přímo na hrozby existenciální. Může přežít nějaká civilizace nahrazení původního obyvatelstva lidmi jiné rasy, jiného náboženství a odlišné civilizace vůbec? Zeptejte se rodilých Američanů!“ nabádá Buchanan čtenáře a pokládá si několik klíčových otázek, které by dle jeho názoru měly v následné debatě bezpochyby zaznít.

Zůstane Evropa stejným kontinentem, pokud arabská, muslimská, asijská a africká populace převáží nad původním obyvatelstvem? Co potom bude Evropu držet pohromadě? Bude to snad volný obchod? „Když byla v roce 1981 polská Solidarita rozdrcena na příkaz Moskvy komunistickým režimem ve Varšavě, Američané vyzývali k tomu, aby Sověti nechali Polsko být i nadále suverénním Polskem. Nyní nejsme daleko ode dne, kdy přes Atlantik zazní do Evropy podobné hlasy, které budou vyzývat, případě i potřeby i silou, k ukončení invaze a budou žádat, aby zůstala Evropa Evropou,“ uzavírá Buchanan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…