Vás by měli zavřít, pane aktivisto. Debata o uhlí byla u Jílkové vskutku pekelná

12.02.2015 23:13

Chcete zbourat můj dům a tvrdíte mi, že je to v mém zájmu? Tuto otázku položila v pořadu Máte slovo České televize obyvatelka Horního Jiřetína horníkům. Probírala se totiž otázka prolomení limitů těžby uhlí na severu Čech. Před kamerami stanul i ministr průmyslu Jan Mládek a ve studiu to pořádně jiskřilo. Vystoupil i Jan Rovenský z Greenpeace, který se dočkal tvrdého odsouzení. Měli by vás zavřít, vypálil na něj zaměstnanec dolu ČSA.

Vás by měli zavřít, pane aktivisto. Debata o uhlí byla u Jílkové vskutku pekelná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí

Co je víc, zájmy horníků nebo lidí, jejichž domy stojí nad zásobami českého uhlí? Tuto zásadní otázku řešili hosté čtvrtečního pořadu Máte slovo moderátorky Michaely Jílkové v České televizi. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) prolomení limitů dlouhodobě hájí. Proti němu se ve studiu postavil nejen starosta obce Horní Jiřetín Vladimír Buřt, který hájil právo obyvatel obce na nebourání jejich domů.

Dalšími hosty byli Jan Rovenský z Greenpeace Česká republika, první místopředseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jaromír Franta, řidič velkostroje z dolu ČSA Jan Chejn a obyvatelka Horního Jiřetína Věra Urbánková.

"Jako sociálnědemokratický ministr musím hájit pracovní místa,“ zdůraznil hned na úvod Mládek. A hnědé uhlí potřebujeme i k tomu, aby se značné části občanů nezvyšovaly ceny za teplo. Buřt okamžitě oponoval, že závěry Pačesových komisí říkají, že uhlí za limity v tuto chvíli nepotřebujeme.

"A z čeho teda budeme topit,“ udeřil na starostu divák z publika. Na tuto otázku reagoval Rovenský, podle něhož i v rámci zachování limitů máme dostatek uhlí až do roku 2035. "Jediný problém je v tom, že stát nedokáže zajistit, aby toto uhlí dostávaly přednostně teplárny. My ho s mizernou účinností pálíme v elektrárnách. Teplárny mají účinnost okolo sedmdesáti procent, zatímco elektrárny jen 30%, takže tady plně souhlasím s teplárnami,“ řekl jasně Rovenský.

Co je v nejlepším zájmu obyvatel Horního Jiřetína? Je to zbourání jejich domů?

Franta jasně řekl, že je pro absolutní prolomení limitů. „Je to v nejlepším zájmu občanů České republiky,“ prohlásil Franta. „A jak si můžete dovolit toto říct o občanech Horního Jiřetína, že by bylo v jejich zájmu je vyhnat. Hanba vládě, která vyhání svoje lidi,“ zvyšovala hlas v reakci paní Urbánková, které se z rozrušení chvěl hlas i ruce. „Ale Vám nabízejí vyrovnání, vy si vlastně můžete jen pomoct,“ kontroval okamžitě Franta. „Nám říkali, že dostaneme odškodnění padesát tisíc,“ prozradila také občanka Horního Jiřetína. „Za to si můžete na pět měsíců koupit na ubytovně jednu místnost,“ zdůraznila paní. „Když se limity prolomí, tak vy dostanete peníze na nové domy,“ obrátil se Jaromír Franta na paní Urbánkovou.

Ve studiu ale vystoupil i jiný občan z Horního Jiřetína, který podle vlastních slov reprezentuje tu část občanů, kteří se chtějí s horníky dohodnout. Finanční nabídky prý byly podstatně vyšší než padesát tisíc korun. „Konkrétně se jednalo o 1,4 násobek odhadní ceny nemovitosti.

Do debaty vstoupil i mladý muž z publika, podle něhož je v podstatě jedno, kolik peněz těžební firmy nabídnou, Horní Jiřetín bude vždy mít vyšší cenu. Málokoho překvapí, že takto argumentoval z pozice obyvatele Horního Jiřetína.

Rovenský k tomu dodal, že všichni občané platí každoročně miliony za uhlí, a když se to vezme v potaz, pak těžba hnědého uhlí není zdaleka tak výhodná. V tu chvíli se ozval pan Chejn: Melete tady nesmysly,“ zaznělo z jeho úst.

Ochrana obcí? Měli by Vás zavřít!

Ministr Mládek posléze znovu připomněl, že životní prostředí na severu Čech se podstatně zlepšilo a v tuto chvíli je třeba chránit pracovní místa lidí, protože nezaměstnanost zatěžuje Ústecký kraj. V případě prolomení limitů na dole Bílina by navíc nedošlo k bourání sídel. "A jak zaručíte, že uhlí z dolu Bílina půjde výhradně do tepláren," ptal se ministra další občan z publika.

V tuto chvíli to prý není jak zajistit. Tato slova pronesl ve studiu sedící šéf plzeňské teplárny Tomáš Drápela. Paní Ježková, někdejší báňská inženýrka k tomu ovšem dodala, že těžba uhlí zřejmě není rentabilní, protože jinak by existovaly plány na vytěžení uhlí za limity.

Rovenský však obratem ministra nařkl, že neříká tak úplně pravdu. Usnesení o ustavení limitů ve skutečnosti vzniklo, aby chránilo domovy lidí,“ pronesl člen Greenpeace.

„Za taková tvrzení by vás měli zavřít,“ kontroval okamžitě pan Chejn s tím, že v tuto chvíli jde jen o zrušení na papíru a těžit se začne za několik let. "Až my budeme těžit v Horním Jiřetíně, tak Vy už tady možná nebudeme,“ obrátil se zaměstnanec dolu ČSA na paní Urbánkovou, která proti jeho slovům protestovala. "Možná tu nebudu ani já, protože jsem těžce nemocnej,“ pokračoval. Ale já Vás přežiju,“ sdělila mu občanka Horního Jiřetína.

Vzdali byste se práce, kdyby vás k tomu někdo vyzval za úplatu?

Starosta Buřt ale dal za pravdu Rovenskému. „Limity byly stanoveny jako nástroj územního rozvoje a teď najednou říkáte, že je jiná doba,“ pronesl Buřt. Rovenský z Greenpeace se v tu chvíli obrátil na horníky s dotazem, zda by místo práce vzali nějaké peníze, aby z dolu odešli. Přesně to totiž chtějí po obyvatelích Horního Jiřetína, vezměte peníze a běžte jinam.

Jaromír Franta řekl, že bez prolomení limitů přijde o práci celkem 7500 lidí. "Až zastavíte těžbu, tak tu oblast musíte rekultivovat a na tom zaměstnáte dvakrát tolik lidí,“ vypálil na Frantu další host z publika. V tu chvíli se ale ozval křik horníků přítomných ve studiu. Na rekultivace a sanace totiž musíte mít z čeho vytvořit rezervy na jejich zaplacení. „Těžební společnosti na to nemají,“ poznamenala k tomu báňská inženýrka Ježková.

Podle Mládka je problém v tom, že tyto finanční rezervy se vytvářely příliš krátkou dobu, minulý režim s tím totiž nepočítal. Podle Rovenského je ale obtíž jinde. „Pan Tykač a další vlastníci Severní energetické si vyplatili miliardy na dividendách,“ vedl Rovenský s tím, že tyto peníze mohli dát i na rekultivace.

Na kameru promluvil i vládní zmocněnec pro Ústecký a Moravskoslezský kraj Jiří Cienciala, podle něhož něhož je jedinou správnou cestou to, aby se všechny zúčastněné strany cítily být vítězi. Nakonec by si podle jeho názoru tedy měli obrazně „padnout kolem krku“.

Poslední slovo dostal ministr Mládek. Jako člen koaliční vlády poznamenal, že ani premiér Sobotka ani vicepremiér Babiš nesouhlasili s bouráním jakýchkoliv obydlí. V Tu chvíli se ale ozval Jaromír Franta. „To je proto, že nemají adekvátní informace,“ zakončil celý pořad.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…