Vaše peněženka už to ví, všimli jste si také? Ekonom Křeček ukazuje, jak s námi vyběhli pumpaři

19.09.2019 19:01

„Čeští pumpaři se situace v Saúdské Arábii snaží využít k navýšení svých marží, přestože vzhledem k zásobám by se situace na ropném trhu zatím neměla projevovat v koncových cenách,“ píše ke zvyšujícím se cenám benzínu ekonom Štěpán Křeček. Za zvyšujícími se cenami pohonných hmot pak podle Křečka nestojí pouze útok na saúdskoarabské rafinerie, nýbrž i výrazné oslabení kurzu koruny vůči dolaru, což v důsledku vede k prodražování jejich dovozu.

Vaše peněženka už to ví, všimli jste si také? Ekonom Křeček ukazuje, jak s námi vyběhli pumpaři
Foto: BH Securities
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

Anketa

Máte pochopení pro mládežníky, kteří stávkují kvůli globálnímu oteplování?

6%
94%
hlasovalo: 27040 lidí
Zatímco ještě v pondělí se průměrná cena benzínu snížila o čtyři haléře a průměrná cena nafty o dva haléře, v dalších dnech ceny pohonných hmot začaly narůstat. V úterý benzín podražil v průměru o dva haléře a nafta o tři haléře. Ve středu pak průměrná cena benzínu vzrostla o další čtyři haléře na 32,50 koruny a průměrná cena nafty dokonce o deset haléřů na 31,86 koruny. V následujícím období lze očekávat, že zdražování bude pokračovat. Ceny pohonných hmot mohou v příštích týdnech zdražit v řádu desetihaléřů.

Za zdražováním stojí reakce pumpařů na útoky v Saúdské Arábii, které vedly ke zvýšení ceny ropy. Ropa Brent se aktuálně obchoduje kolem 64 dolarů za barel. Cena by po obnovení dodávek saúdskoarabské ropy na světové trhy mohla klesnout na původní úroveň. V současnosti je však ropa dražší kvůli rizikové přirážce, protože investoři nevědí, jak se situace na Blízkém východě bude dál vyvíjet. Je možné, že Saúdská Arábie provede odvetná opatření, která mohou současnou situaci vyhrotit. Toto riziko trhy oceňují přirážkou kolem čtyř až pěti dolarů za barel ropy.

Podcast věnující se růstu cen ropy si můžete poslechout zde:

Čeští pumpaři se situace v Saúdské Arábii snaží využít k navýšení svých marží, přestože vzhledem k zásobám by se situace na ropném trhu zatím neměla projevovat v koncových cenách. Podobnou situaci jsme v nedávné době zažili při dovážení znečištěné ropy z Ruska. Tehdy rovněž neexistovaly silné důvody ke zdražování paliv, přesto se tak na čerpacích stanicích dělo.

Růst cen pohonných hmot může ovlivňovat i měnový trh. Aktuálně se jeden dolar prodává za 23,42 koruny. Ještě na konci června bylo možné přitom dolar koupit za 22,36 koruny. Výrazné oslabení kurzu koruny vůči dolaru vede k prodražování dovozu, což se týká i ropy a pohonných hmot. Na měnovém trhu jsme v situaci, kdy se přenastavují úrokové sazby v ekonomikách, což může vyvolat další pohyby v kurzech. Pro další vývoj cen paliv bude důležité sledovat, jak se kurzy jednotlivých měn budou vyvíjet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…