Vazby Ukrajiny s Ruskem zpřetrhány. I tam, kde se mluvilo rusky, uvádí kameraman

02.10.2022 21:51

Ukrajinské jednotky obsadily strategicky významné město Lyman. Na území, které Rusko protiprávní anexí označilo za své, vstupují osvoboditelé. A válka na Ukrajině přechází do nové fáze. O možném stupňování agrese ze strany Putinova režimu, o vůli Ukrajinců k vítězství a také o etice novinářské práce tváří v tvář utrpení hovořil v Interview ČT24 kameraman ČT24 Vojtěch Hönig, jenž se z Ukrajiny nedávno vrátil.

Vazby Ukrajiny s Ruskem zpřetrhány. I tam, kde se mluvilo rusky, uvádí kameraman
Foto: Repro Twitter
Popisek: Ukrajinská protiofenziva u Chersonu

„Co dokázala ruská strana nebo Vladimir Putin, se nepovedlo nikomu jinému – a to je, že ten národ sjednotil. Jestli předtím byly nějaké teorie o rozdělení země a tak dále. Ano, ta země, východní Ukrajina, většinou mluví rusky, západní ukrajinsky, ty vztahy mezi těmito dvěma skupinami byly... Opravdu větší nevraživost,“ poznamenal Hönig, že v současnosti je opravdu Ukrajina jeden národ. „Spousta měst, která byla proruská – nebo takhle, mluvilo se tam rusky a ti lidé jezdili za prací do Ruska – tak teď se všechny tyhle vztahy zpřetrhaly a poté, co tam předvádějí okupanti, není divu, že ten národ drží při sobě,“ uvedl.

Na okupovaných územích se podle něj odehrává ohromná propaganda. „Nevím, jak moc ty informace mohou být důvěryhodné, asi částečně se z nich dá něco odvozovat, částečně se dá odvozovat něco ze situací z vesnic, které jsme navštívili, které byly pod okupací třeba pět měsíců a teď je ukrajinská armáda osvobodila,“ sdělil Hönig. Od ukrajinských vojáků podle svých slov neslyšel ani tak slova o tom, že bojují za svůj národ, ale spíše za své děti, za jejich lepší budoucnost a možnost rozhodnout o svém osudu.

I když je Ukrajina z dlouhotrvajícího intenzivního konfliktu unavená, zprávy z bojiště z poslední doby Ukrajince povzbuzují. „Nic jiného jim nezbývá, velmi dobře si to uvědomují. A velmi dobře si uvědomují, že částečně bojují i za Evropu a že je to částečně i naše válka, což tam zaznívá velmi často,“ řekl.

Velkým pomocníkem je podle jeho slov humor. „Humor je velký pomocník. Čím blíž jsme frontě, tím víc humoru, tím černější a asi hloupější a trapnější, nicméně v tu chvíli pomáhá,“ popisuje s tím, že s nadhledem berou místní i hrozbu jaderných bomb a jaderného útoku ze strany Ruska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…