Vážně věříte tomu, že krize skončila a teď bude klid? Obeznámený Bohumil Pečinka tuší úplně jiný scénář

24.05.2017 17:20

Komentátor Bohumil Pečinka se ještě jednou vyjádřil k vládní krizi. Je pravda, že šéfa hnutí ANO Andreje Babiše nahradí na postu ministra financí jeho stranický kolega Ivan Pilný. Ale pokud si někdo myslí, že tím končí vládní krize, tak by se podle Pečinky měl zamyslet ještě jednou.

Vážně věříte tomu, že krize skončila a teď bude klid? Obeznámený Bohumil Pečinka tuší úplně jiný scénář
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohumil Pečinka

Na první pohled se může zdát, že vládní krize pomalu končí. Ale jen na první pohled. Už proto, že se blíží parlamentní volby, takže atmosféra bude spíše houstnout a napětí mezi politiky poroste. Zatím navíc není vyřešená ani kauza korunových dluhopisů Andreje Babiše, ani kauza sestříhaných odposlechů Babiše s novinářem Markem Přibilem. Pokud do těchto kauz jednou promluví orgány činné v trestním řízení, vládní rozepře dostanou nový rozměr. Zatím se může zdát, že premiér Bohuslav Sobotka vyhrál, protože dostal Babiše z vlády, aniž padl celý kabinet.

„V tuhle chvíli je možná zajímavější ofenziva, kterou viditelně osvěžený předseda ČSSD Sobotka zahájil uvnitř vlastní strany. Nově posílenou autoritu se na severní Moravě rozhodl použít radikálně a dal příkaz k přeregistraci zhruba tisíce straníků a vyloučení jednoho z poslanců z kandidátky,“ poznamenává Pečinka v komentáři pro server E15.cz.   

Celý komentář naleznete zde.

Kromě toho Sobotka začal úřadovat také na jihu Čech. A tady by se mu to mohlo vymstít, protože Jiří Zimola byl relativně populárním politikem. Pokud přijmeme hypotézu, že Zimola musel zaplatit politickou cenu za svou chatu na Lipně, pak by podle Pečinky měla stejnou politickou cenu zaplatit také ministryně školství Kateřina Valachová. Ta odchází ze svého resortu kvůli korupční aféře spojené s dotacemi pro sport, ale zůstává jednou z kandidátek do parlamentních voleb? Jak je to možné? Snadno. Valachová Sobotku podporovala, zatímco Zimola ho kritizoval. 

„Bohuslav Sobotka se prostě rozhodl využít moment překvapení a uskutečnit plán Stanislava Grosse z roku 2005. Tehdejší předseda ČSSD a premiér se rozhodl na brněnském sjezdu sociální demokracie zúčtovat se zemanovským křídlem. Proto ho nejdříve vytlačil z vedení strany a později i ze strany jako takové. Dostihly ho však finanční skandály a musel sám odstoupit, takže koncepci ‚ČSSD malá, ale naše‘ nestihl dokončit,“ soudí Pečinka.

Jen kdyby Sobotku potkal podobný osud jako kdysi Stanislava Grosse a musel by se poroučet z politiky, personální situace na politické scéně by se proměnila natolik, že by to znamenalo definitivní konec krize.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…