Ve Velké Británii padají tvrdé argumenty k imigrantům a vystoupení z EU. Ozvala se dokonce...

09.03.2016 16:26

Lord Stuart Rose, který stojí v čele kampaně za setrvání Velké Británie v Evropské unii, podle deníku The Sun připustil, že v případě „brexitu“ by v zemi stouply mzdy u hůře placených profesí. Stejnému tématu se věnuje také další britský deník The Telegraph.

Ve Velké Británii padají tvrdé argumenty k imigrantům a vystoupení z EU. Ozvala se dokonce...
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Bývalý šéf společnosti Marks & Spencer lord Rose dále při veřejné diskusi v britském parlamentu konstatoval, že masivní imigrace bude i nadále pokračovat a považuje ji za „daň“ za setrvání země v EU. Osobně považuje imigraci pro zemi za jednozančně přínosnou. „Některá odvětví by se při zastavení migrace ocitla okamžitě ve velkých problémech. Nyní chodí lidé především k nám, protože naše ekonomika na rozdíl od ostatních evropských ekonomik roste. Za pět až deset let může být vše obráceně a Britové budou chodit za prací ven. Není moudré si tedy takto zavírat dveře,“ řekl.

Lord Rose ovšem připustil, že případný odchod z Evropské unie by znamenal růst mezd u hůře placených zaměstnání. „O zaměstnání by se totiž ucházelo méně imigrantů. Pokud se vám zmenší trh práce, mzdy půjdou nahoru. To ovšem neznamená, že je to k dobru věci,“ poznamenal lord Rose. Na jeho stranu se přiklonil také labouristický poslanec Will Straw, podle kterého „brexit“ představuje pro zemi obrovské riziko. „Jistě, to samé nedávno říkal i čínský komunistický prezident,“ usadil jej následně euroskeptický konzervativní poslanec Jacob Rees-Mogg.

O prospěšnosti imigrační politiky „otevřených dveří“ pro Velkou Británii je přesvědčena také The Bank of England (BoE), tedy britská centrální banka. Tvrzení BoE ve svém článku rozebírá podrobněji James Kirkup v deníku The Telegraph. „Většina ekonomických studií skutečně potvrzuje, že imigrace napomáhá růstu ekonomiky. Částečně proto, že imigranti jsou obvykle mladí lidé oplývající větší energií a často i vyššími dovednostmi než běžná populace. Imigranti rovněž vykonávají práci, kterou příslušník většinové populace nechce nebo nemůže vykonávat,“ píše Kirkup.

„Ministři to jen zřídka přiznávají, ale přibližně 15 % HDP vytvářejí právě imigranti. Na druhou stranu zůstává skutečnost, že se zase národní bohatství rozděluje mezi větší počet obyvatelstva. Zkrátka a dobře, velikost koláče se zvětšuje, ale jednotlivé dílky zůstávají stejné,“ konstatuje Kirkup s tím, že imigrace naopak příliš neovlivňuje mzdy. „Samotná centrální banka konstatovala, že vliv imigrace na mzdy je mizivý. Ze studie BoE vyplývá, že mzdy britských pracujících byly po osmi letech o 1 % nižší než by byly bez imigrace.“

Kirkup The Bank of England vyčítá, že se ve své studii nezabývala také dopadem imigrace na veřejné služby a vztahy v jednotlivých komunitách. „Šlo samozřejmě o záměr, protože hlavním úkolem centrální banky je usilovat o makroekonomickou stabilitu. Nicméně její příspěvek přichází ve chvíli, kdy se vede politická diskuse o výhodách a nevýhodách EU pro Velkou Británii. Banka se nechala vtáhnout do politické debaty a riskuje ztrátu své nestranné pozice,“ píše Kirkup a poukazuje na to, že ani po případném „brexitu“ by Velká Briánie o výhody vyplývající z imigrace nemusela přijít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…