Ve Velké Británii to vře. Poslanci se dohadovali, jak naložit s Brexitem

26.02.2019 16:53

Premiérka Theresa Mayová na půdě parlamentu popsala, co čeká ostrovní království v příštích několika týdnech. Na stole je možnost odchodu Velké Británie z EU bez dohody i odložení Brexitu. Informuje o tom agentura Reuters.

Ve Velké Británii to vře. Poslanci se dohadovali, jak naložit s Brexitem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Brexit, ilustrační koláž

Na konci března by měla Velká Británie odejít z EU. Obyvatelé království o tom rozhodli těsnou většinou hlasů v referendu. Ještě dnes však není zcela jasné, jak bude odchod z EU „po anglicku“ vlastně vypadat. Britská premiérka sice vyjednala s evropskou sedmadvacítkou dohodu o vystoupení, ale tu jí parlament hodil na hlavu, a to silou 432 hlasů proti dohodě ku 202 hlasům pro dohodu. Takovouto drtivou porážku britský předseda vlády nezažil desítky let.

Britská premiérka se tak obrátí na své poslance ještě jednou a zeptá se jich, zda si přejí odchod království z EU bez dohody, nebo zda si přejí britský odchod odložit a nějaké podmínky přece jen vyjednat. Jednání má probíhat do 12. března. Hlasování o odchodu bez dohody má proběhnout 13. března. Pokud bude tato možnost odmítnuta, 14. března se bude hlasovat o odložení Brexitu. Británie by měla EU opustit 29. března.

„Spojené království odejde 29. března z EU bez dohody, pokud k tomu bude mít výslovný souhlas parlamentu,“ uvedla doslova Mayová s tím, že jejím cílem není odchod z EU oddalovat.  

Vůdce labouristické opozice Jeremy Corbyn premiérku kritizoval, že jen ztrácí čas. Nelze vyloučit, že labouristé podpoří druhé referendum o Brexitu. Ale tady by mohla největší opoziční strana narazit. Řada voličů labouristů totiž hlasovala pro Brexit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

18:50 „Ostatkový kříž v Německu plném muslimů? Toto hrozí.“ Došlo na protest před svatým Vítem

„Mít milion podpisů, tak snad vyženu všechny ty antikristy z Poslanecké sněmovny,“ zasmál se v nadsá…