Ve hře je další posílení restrikcí. Může se zpřísnit nošení respirátorů

04.11.2021 6:30

Vládní centrální řídící tým dnes probere možná další opatření proti šíření covidu-19. Uvažuje se o přísnějších kontrolách bezinfekčnosti na hromadných akcích i zpřísnění povinnosti nosit respirátor.

Ve hře je další posílení restrikcí. Může se zpřísnit nošení respirátorů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slečna s rouškou, ilustrační foto

Diskutovat by se mělo i o dalším postupu testování ve školách. Epidemie v posledních týdne prudce roste. V úterý testy potvrdily 9 902 případů nákazy onemocněním covid-19. Bylo to téměř o 60 procent víc než před týdnem. Hospitalizovaných bylo poprvé téměř po půl roce více než 2 000.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve středu ČTK řekl, že tým projedná návrh, který by se týkal hromadných akcí. Ministerstvo zvažuje, že by na akcích pro velký počet lidí bylo možné prokázat bezinfekčnost jen očkováním, proděláním nemoci nebo PCR testem. Nyní se mohou lidé prokázat i méně přesným antigenním testem.

Bez dalších podrobností Vojtěch také zmínil, že i u nošení ochrany dýchacích cest se diskutuje o zpřísnění povinnosti. V současné době je povinný respirátor ve všech veřejných vnitřních prostorech a na pracovištích, pokud jsou u sebe lidé blíž než 1,5 metru. Například při výuce je ale děti nosit nemusí. V restauracích jsou povinné, pokud lidé nekonzumují.

Centrální řídící tým složený ze zástupců ministerstva a armády pod vedením hlavní hygieničky Pavly Svrčinové by dnes mohl řešit také další postup testování ve školách. Podle informací ČTK je ve hře návrh, aby po 15. listopadu skončilo testování ve školách v okresech, kde je nad 300 nových případů nákazy covidem-19 na 100 000 obyvatel týdně. Po tomto datu už by se testovalo jen tam, kde to nařídí krajská hygienická stanice, a používaly by se pouze PCR testy. Ve školách se děti na covid-19 testovaly toto pondělí v osmi okresech. Příští pondělí se testování zopakuje a rozšíří o dalších 23 okresů, poslední kolo lokálního testování by se mělo konat 15. listopadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…