Ve sněmovně švarcsystém nebují, zjistila inspekce

11.05.2012 10:10

Podnikatelé rádi využívají švarcsystém – najímání živnostníků na práci zaměstnanců, díky čemuž stát přichází o nemalé peníze na daních. Ministr práce a sociálních věcí vyhlásil této praxi nesmiřitelný boj, a aby předvedl, že se řídí oblíbeným politickým heslem „padni komu padni“, nechal prověřit i sněmovnu. Inspekce práce zjistila, že pracovní vztah poslanců a jejich asistentů nelze za švarcsystém označit.

Ve sněmovně švarcsystém nebují, zjistila inspekce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna ČR

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09 vyhlásil válku tzv. švarcsystému. Pod tímto termínem se skrývá spolupráce firem s lidmi, kteří pracují na živnostenský list, ačkoli jejich práce odpovídá svou náplní standardnímu zaměstnání. Aby Drábek ukázal, že boj proti tomuto nešvaru míní vážně, nechal prověřit i sněmovnu. O tom, zda poslanci zaměstnávají své asistenty prostřednictvím švarcystému, informuje server Lidovky.cz.

Asistent nemá pevnou pracovní dobu, ani konkrétní rozsah činnosti

Aby byly znaky využívání švarcsystému naplněny, musí živnostník pro firmu vykonávat práci s pevně danou pracovní dobou, s pevně danou a pravidelně vyplácenou odměnou a používá k tomu pomůcky zapůjčené firmou, např. notebook. Jestliže jsou tyto, ale i další znaky naplněny a dotyčný přesto pracuje na živnostenský list, díky čemuž platí nižší daně než standardní zaměstnanci, jedná se o porušování zákona. Představitelé Státního úřadu inspekce práce ale došli k závěru, že v případě asistentů poslanců tomu tak není.  

"Věnovali jsme se tomu velmi podrobně, hodnotili jsme různé aspekty, ale došli jsme k závěru, že to jednoznačně závislá práce není," prozradil serveru závěr kontroly Rudolf Hahn, generální inspektor Státního úřadu inspekce práce.

Stejným způsobem už dříve odrážel podezření ze švarcsystému šéf tiskového odboru sněmovny Roman Žamboch. "Ve smlouvě není stanoveno místo výkonu práce, nekontroluje se výkon práce, nejsou stanoveny pracovní hodiny a rozsah činnosti asistenta," oponoval opakovaně Žamboch.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…