Ve studiu ČT dnes neseděl Filip ani Okamura, ale Miroslava Němcová. Takto s ní zacházel moderátor Takáč

02.01.2019 21:25

Letos to bude třicet let, co skončila vláda KSČ a v Československu se opět začalo vládnout podle demokratických pravidel. Jestli ona tři desetiletí přinesla změnu, kterou lidé očekávali, zhodnotila ve středečním Interview na ČT24 poslankyně ODS Miroslava Němcová. Protentokrát moderátor Daniel Takáč nechal svou horlivou argumentaci, kterou bylo v minulých měsících možné sledovat například při rozhovoru se šéfem komunistů nebo předsedou SPD, stranou. A diváci se tak dočkali uvolněného rozhovoru o tom, co vše se vlastně povedlo, či nepovedlo.

Ve studiu ČT dnes neseděl Filip ani Okamura, ale Miroslava Němcová. Takto s ní zacházel moderátor Takáč
Foto: Screen: ČT24
Popisek: Miroslava Němcová a Daniel Takáč v Interview ČT24.

Rok 2019 bude rokem, kdy vstoupí do našich úvah třicetileté výročí sametové revoluce, tedy normálního demokratického, fungujícího státu, a bude nás zaměstnávat, zahájila Němcová rozhovor. „Byly to ohromné změny 90. let, společenská transformace z totalitního režimu. Také transformace ekonomická, návrat k soukromému majetku a hospodaření,“ vyjmenovala klady této změny poslankyně.

Anketa

Měly by Spojené státy stáhnout svá vojska ze Sýrie?

93%
7%
hlasovalo: 7077 lidí

Nezapomněla ani na transformaci měst a obcí, na kterou coby komunální politička prý vzpomíná velmi ráda. „Podle mě to byla nejúžasnější léta, kdy se nám vše měnilo pod rukama,“ zavzpomínala s úsměvem.

S tím, jestli se spíše změny neodehrály velmi rychle na to, aby byla společnost schopna po čtyřech desetiletích komunistického principu vládnutí něco takového akceptovat. „Dokonce jsem slýchávala argument, že je to pomalu a máme přitvrdit,“ řekla s tím, že by se našly možná aspekty, kde to rychlejší bylo.

Na to se pak Takáč s úsměvem pozeptal, kde například centrální politici podle Němcové udělali chybu v posledních třiceti letech. „Vy jste mi teď připomněl ty soudruhy z východního Německa,“ smála se Němcová a dodala, že na cestě za rodící se demokracií nebylo možné cestu bez chyb projít. „Byla to a je oboustranná nepřipravenost, jak na straně občanů, tak politiků. A to na to, jak reagovat na problémy, které nastanou,“ shrnula.

Anketa

Kdo pronesl nejlepší vánoční/novoroční projev?

80%
7%
hlasovalo: 13014 lidí
Podle poslankyně jsme si v té době zkrátka všichni tak moc přáli, aby vše šlapalo podle představ, že se první zádrhely začaly najednou zdát tak ohromné, že nás vzdalují od toho, abychom se mohli porovnat s Rakušany nebo Francouzi. „Začali jsme být hodně kritičtí a zvrhlo se to až na odmítání demokratických stran,“ řekla s tím, že něco takového není namístě.

Hovoří se však o tom, že například právo bylo pomalejší než ekonomická transformace, což se často přičítá jako chyba centrálním politikům. Němcová připomněla vstup do EU, kdy jsme v určité časové etapě museli převzít evropská práva. „Tady to mělo být skutečně o něco pomalejší, mělo se to možná více promyslet. Nevím, jestli jsme ty všechny důsledky byli schopni pochopit,“ konstatovala.

Jako další chyby pak zmínila politické strany včetně té své, které měly řadu skandálů osobních, či stranických. „Najednou se tohle začalo otáčet v to, že je to selhání demokratického systému, které lidé potrestají ve volbách a ta strana na to doplatí,“ míní.

Poukázala na to, že například v Rakousku či Německu takové selhání jistých stran lidé brali tak, že se strana očistí a zbaví se těch, kteří skandály udělali, a pak se s ní dál počítá. „U nás se to ale zvrhlo k tomu absolutnímu odmítání, lidé ukázali, že jednou jsme to zavařili, a už s námi nepočítají. Proč to tak je, mě hodně zajímá,“ podivovala se nad přístupem českých voličů Němcová.

Zároveň se s nepochopením pozastavila i nad tím, proč, když se tak trestaly minulé strany za skandály svých členů, když je možné, že máme trestně stíhaného předsedu vlády a komunistického člena s estébáckou minulostí. „Za tyto hříchy by minulé strany musely dříve platit a teď nemusejí?“ kroutila hlavou Němcová.

„Jeden z důvodů vedoucí k takovému uvažování, když se podívám na hnutí ANO a Babišovu pozici coby předsedy vlády, nebo na jeho elektorát v roce 2013, který nazývám pučem proti tehdejší Nečasově vládě, tak přebral velkou část elektorátu pravice,“ říká jasně poslankyně ODS.

Pokračovala s tím, že v roce 2017 zase volební výsledky ukázaly, že přebral velkou část socialistických a komunistických voličů. Příčinu této situace Němcová vidí v lidech, kteří sympatizovali s minulým režimem. „V té době si to akorát demokracie nedokázala přiznat, a to ani sobě, natož veřejně. Najednou přišel někdo, kdo je vrací do toho, kdy se cítili lépe, kde se na ně nekladou takové nároky z hlediska odpovědnosti za svůj život: Tady je náruč státu a na nic nemyslete, to vymyslíme za vás,“ je přesvědčena Němcová.

„To je ale pořád uděláme za vás, postaráme se, dáme vám najíst, rozdáme vám na obědy, rozdáme vám všechno. Ale že to v budoucnu zaplatí jejich děti, už neříká,“ gestikulovala horlivě Němcová s tím, že je dobře, že tradiční strany něco takového nedělají. „Až to začnou dělat, ocitneme se v pekle pojetí politiky coby rizího marketingu, a to není dobře,“ zdůraznila.

Anketa

Myslíte, že se v roce 2019 budeme mít lépe než v tomto končícím roce?

23%
77%
hlasovalo: 18948 lidí
Následně se vyjádřila i k tomu, zda bylo správné vyvolat mimořádnou schůzi ke kauzám premiéra Andreje Babiše. A určitě bylo. „Jsem o tom stoprocentně přesvědčena. Odmítám argumenty typu, že jsme neměli dostatečný počet hlasů a proč jsme to tedy dělali. Kdybychom dostatečný počet hlasů měli, tak jsme ale v koalici, a ne v opozici,“ řekla a dodala, že tato menšina má právo dát najevo, že meze byly překročeny, a vykonávat kontrolní roli.

„Pád vlády jsme sice neočekávali, ale jasný výsledek pohybu preferencí tam nebo sem. Všechno se zvolna nasčítá. Startuje se tím nějaký proces. Zprvu se zdá, že to nedává smysl. Ale když si stojíte za svým a používáte správné kroky, tak k cíli dojdete,“ vysvětlila Němcová, podle jejích slov je cílem, aby v Česku nebyl trestně stíhaný premiér. „A člen bývalé StB. Za třicet let jsme se snažili, abychom se jich zbavili, a on stojí v čele státu. To je enormní paradox,“ svěsila ruce opět s údivem.

Rozhodně toto podle ní společnost nerozděluje, ta už tu prý stejně dávno existuje. „Společnost si musí uvědomit roli vlády a kontrolní roli opozice. Rozdělení společnosti nastavil zejména Zeman,“ řekla jasně s tím, že ten na tom svou politiku staví a uzavřel spojenectví s Babišem. „Pro oba je to výhodné, proto dělení společnosti pokračuje,“ doplnila.

O mnohém prý vypovídá, koho si Babiš vzal jako partnery do vlády. „Zejména komunisté, kteří ji v tichosti podporují a nejvíce na ní profitují, to musí k rozdělení také přispět. Teď se zase máme dívat na to, jak se bývalí estébáci ujímají moci a vyřizují si pro sebe zase teplá místa a ústupky,“ zhrozila se.

Agentura CVVM v prosinci 2018 učinila průzkum, který ukázal, že podle dvou třetin lidí stála změna společenského systému v roce 1989 za to a dvaadvacet procent lidí to vidí opačně. „Když si vezmeme, kolik tu bylo stoupenců toho totalitního režimu, tak to v nich zůstává a ta procenta asi odpovídají. Je to v nás, neradi si to přiznáváme. Vliv toho, co se stalo před třiceti lety, tu stále je,“ okomentovala průzkum.

Závěrem prozradila, co podle ní ukážou blížící se volby do Evropského parlamentu. Hlavními tématy podle jejích slov zůstane migrace a Brexit. „Znamená to, jak se EU po odchodu Velké Británie s tím vypořádá. Ani Česká republika ještě nemá zatím od vlády balíček opatření, co udělat, pokud k tomu dojde,“ řekla s tím, že v České republice by tato témata mohla přimět k větší účasti v těchto volbách. „Nejsem žádný euroskeptik, ale eurorealista. Jsou věci, ve kterých EU nerozhoduje dobře, jako poslední opatření bankovního trhu, které přispělo ke snížení hypoték u nás, nebo kvóty pro migranty,“ uzavřela s tím, že naopak jako dobré vnímá pomoc ve vzájemném obchodu, kterou dokázala EU vyjednat pro všechny členské státy.

Na rozdíl od některých předchozích hostů si s Němcovou moderátor Takáč pohovořil v poklidnějším duchu. Za jeden z rozhovorů, který se změnil spíše v dohadování, lze zmínit například prosincové vydání s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem, který ze strany moderátora Daniela Takáče čelil jednomu argumentu za druhým. A to kvůli tomu, že komunisté nechtěli čekat, až se dostane na řadu jejich návrh na zdanění peněžních náhrad, které od roku 2013 dostávají církevní společnosti za majetek, o který přišly během komunistické vlády v Československu. A prosadili mimořádnou schůzi Sněmovny.

Více ZDE.

Jako druhou lze připomenout, kdy Takáč přivítal ve studiu předsedu hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamuru. Takáč se Okamury zeptal, zda odsuzuje rasistické útoky, a host se pořádně rozčílil. „Já vůbec nechápu tu vaši odpornou otázku. Já, který jsem i dnes terčem útoků od Pirátů a TOP 09. Rasismus je to nejodpornější, co já znám, protože já jsem terčem rasismu po celý život a právě od těch liberálních struktur. Mě se na to neptejte. Zeptejte se na to pana (Ivana) Bartoše (Piráti), proč má takové voliče, to se neptejte mě,“ rozčiloval se v září předseda SPD.

Více ZDE

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…