Večer poslanci zavázali vládu zvýšit platy učitelům, ráno to bylo jinak. Stanař Farský nechápe

27.03.2019 22:20

Poslanecká sněmovna předvedla další fascinující obrat. V úterý večer zavázala vládu k navyšování platů učitelů, ráno už to neplatilo. V průběhu noci si to především zástupci hnutí ANO, komunistů a část sociálních demokratů rozmysleli a hlasování druhý den ráno revokovali. Podle Jana Farského z opozičních Starostů a nezávislých si koalice přes noc spočítala, že by ji to vyšlo na osmnáct miliard korun. Uvedl to v rozhovoru pro server Info.cz.

Večer poslanci zavázali vládu zvýšit platy učitelům, ráno to bylo jinak. Stanař Farský nechápe
Foto: TOP09
Popisek: Poslanec Jan Farský

Sněmovnou v úterý večer prošlo usnesení, které zavazovalo vládu k navýšení platů učitelů na 130 procent průměrné mzdy. Druhý den vzala Sněmovna své rozhodnutí zpět. „Koalice si přes noc spočítala, že kdyby měla dodržet slib a závazek všech politických stran – moc dobře si pamatuji předvolební debaty – tak by ji to stálo 18 miliard korun. Zapojili proto veškeré varianty, jak včerejší hlasování poslanců zpochybnit,“ odůvodňuje Farský a dodává, že našli poslance Foldynu, který druhý den ráno zpochybnil hlasování. „Prý se spletl a hlasoval jinak,“ píše Farský. Koalice pak navrhla úterní hlasování zrušit, což je podle Farského a procedurálních pravidel nesmysl. „Zpochybnit lze hlasování pouze bezprostředně, a nikoli až druhý den ráno,“ uvedl a dodal, že vzhledem k tomu, že v úterý řídil poslanecký klub hnutí ANO jeho místopředseda, nikoliv  Jaroslav Faltýnek, který nebyl natolik pohotový, aby podal námitku.

„Až dnes zástupci koalice přišli s tím, že je potřeba se k tomu vrátit. Což je špatně. Jde o precedens, protože pokud tady budeme revokovat hlasování z předešlého dne, kdy tady byl jiný počet poslanců, s tím, že si ráno spočítáme, kolik nás tady je a navrhneme nové hlasování, bude tady ještě o dost větší zmatek, než jakému ve Sněmovně i tak čelíme,“ apeluje Farský.

Celý rozhovor zde.


Podle něj je naprosto neuvěřitelné, že koalice revokovala takto zásadní hlasování. „Všichni se tady opakovaně chvástají, jakou je pro ně vzdělání prioritou, a najednou se ukazuje, že nejsou ochotni dodržet svůj slib a schválit navýšení platů učitelům,“ rozčiluje se Farský s tím, že nejvíce zarážející je podle něho postup ČSSD. Hlasování neprošlo o jeden hlas, dva poslanci ČSSD se hlasování zdrželi. Hůř na tom je hnutí ANO, jehož zástupci hlasovali „jako jeden muž a návrh nepodpořili“. „Pouze Karla Šlechtová včera i dnes navýšení mezd podpořila. Jinak z hnutí ANO nikdo. Každý jeden z nich hlasoval proti svému slibu,“ píše Farský. Přitom slib je v programovém prohlášení vlády.

Podle vysvětlení ministra Plagy to je tak, že nechce narušovat postupný růst platů, ke kterému již Ministerstvo školství přistoupilo. Odůvodňoval to rozpočtem. „Na druhou stranu: kdo schvaluje rozpočet? Sněmovna. Není nic jednoduššího – navíc, času na to je dostatek – než aby ministerstvo prostě s tímto nárůstem při zpracování rozpočtu počítalo,“ zamýšlí se poslanec Farský.

Zajímavý byl také postoj bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové, která v rozpravě mimo jiné uvedla, že ČSSD podpoří navýšení. Ve skutečnosti to bylo jinak. „Je to absurdní. Je konec března, nebylo nic jednoduššího, aby svým hlasováním už teď dali najevo, kde bude jedna z priorit příštího rozpočtu,“ míní poslanec a dodává, že vzdělání je přece to nejdůležitější.

Podle Farského oblast vzdělání je potřeba vzít v potaz i při zamyšlení, proč máme o tolik nižší mzdy než v Německu. Odpověď podle něho souvisí právě se vzděláním, vědou a výzkumem. „S vyšší vzdělaností souvisí financování důchodů, pokud porostou mzdy, budou udržitelné důchodové účty. Vzdělaní lidé jsou také odolnější proti šíření dezinformací,“ pokračoval a zdůvodnil, že právě odměny pedagogům souvisejí s motivací, jak kvalitní a motivovaní lidé do škol chodí. Poslanec Farský připustil, že to není jen o penězích, důležitou roli hraje také nadšení. Podle něj ale nelze spoléhat jen na nadšence, učitele je naopak potřeba dobře zaplatit. „Platy učitelů jsou klíč k budoucí reformě ekonomiky,“ tvrdí.

V tomto by se nejspíš všechny politické kluby shodly, tak v čem je problém. Podle Farského je to těžko vysvětlitelné. Navíc se jednalo o usnesení, které by se dalo změnou zákona v budoucnu zrušit. „Osobně si myslím, že v tom dnes byl kus maskulinní ješitnosti, zkrátka neustáli fakt, že prohráli nějaké hlasování,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…