Věčná válka v Afghánistánu. Už se dostáváme do fáze, kdy se tam vystřídají otec i jeho syn

12.08.2018 6:44

Věčná válka, tak popisuje novinář a spisovatel Nick Turse konflikt, který začal po jedenáctém září a dodnes není u konce. Popisuje, jak se změnily a zesílily americké elitní jednotky a čeho vlastně USA dosáhly. Jeho článek se nachází na webu juancole.com.

Věčná válka v Afghánistánu. Už se dostáváme do fáze, kdy se tam vystřídají otec i jeho syn
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Aleppo - zbraně

„Pokud americké elitní jednotky vyhrávají válku s terorismem, proč ztratily půlku Afghánistánu?“ ptá se Nick Turse. Cituje slova Jima Saxtona, bývalého vedoucího komise pro terorismus a nekonvenční hrozby z roku 2006. „Po pět let SOCOM (Special Operations Command – velitelství speciálních operací a jednotek) vede v boji proti terorismu: porážejí Tálibán a dělají z Afghánistánu místo, kde se teroristé neschovají, odstranili zákeřného iráckého diktátora a bojují s teroristy, kteří chtějí nový, demokratický Irák destabilizovat.“

Anketa

Přejete si, aby Jiří Drahoš zasedl v Senátu?

3%
97%
hlasovalo: 19487 lidí

Od těch dob se prý hodně změnilo. Například to, že Saxton již před deseti lety odešel do výslužby, což se rozhodně nedá říct o Tálibánu. Dnes údajně kontrolují nebo svádějí boj o 44 % území Afghánistánu. Taktéž teroristických skupin přibylo, a to na 20, píše Turse. Sadám je sice mrtev, ale v roce 2014 byla třetina „nového a demokratického“ Iráku obsazena Islámským státem. Až rok 2017 přinesl jejich porážku a boj stále ještě není u konce. Protesty jsou v Iráku na denním pořádku a Islámský stát je skupina, která se rozšířila i do Afghánistánu.

Není pak divu, že se SOCOM rozrůstá. V roce 2001 bylo každý týden na zahraničních misích v průměru 2900 vojáků. V roce 2014 to bylo 7200 a dnes 8300, píše Turse a cituje mluvčího SOCOMu. Celá jedna generace elitních jednotek strávila svůj profesionální život věčnou válkou tu či onde, jdouc nebo vracejíc se z jedné konfliktní zóny do druhé. Někteří řadoví vojáci mají za sebou už 12 až 14 misí.

Stačí se prý podívat na životopisy padlých. Například William „Ryan“ Owens dokončil svůj trénink u námořní jednotky SEALs v prosinci roku 2002, byl vyslán dvanáctkrát na mise do míst jako Afghánistán nebo Somálsko a zemřel v lednu v Jemenu. Nebo Kyle Milliken, který se do námořnictva přihlásil v roce 2002 a zanedlouho dokončil výcvik u SEALs, přežil Irák, kde se zúčastnil 48 bojových akcí, i Afghánistán a padl letos v květnu v Somálsku.

Válka postupně přechází z otců na syny. Generál americké armády Austin „Scott“ Miller svědčil před senátní komisí pro vojenství. Jako mladý byl jedním z důstojníků, kteří se zúčastnili bitvy o Mogadišu, kterou zpropagoval film Černý jestřáb sestřelen. Pak postupoval hodnostmi a nyní má na rameni čerstvou čtvrtou hvězdu. Jeden ze senátorů mu položil otázku, zda si v roce 2001 někdy představil, že v roce 2018 bude vyslán do Afghánistánu. Generál odpověděl, že mnoho vojáků tenkrát říkalo, že dělají svou práci proto, aby jejich děti nemusely. Za generálem přitom seděl mladý poručík od parašutistů, jeho syn. Je docela možné, že pokud zůstane poručík Miller na stejné pozici do roku 2019, budou pod ním sloužit vojíni narození po jedenáctém září.

Celý článek ZDE

reklama

autor: kas

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…