Vědec Flegr: Mrcha koroňácká nás zastihla nepřipravené. Když uhrajeme remízu, budeme rádi

07.02.2021 21:27

Vědec a vysokoškolský pedagog Jaroslav Flegr tentokrát na facebookovém profilu svěřil svému kocourovi Micíkovi, kde se najednou berou všechny ty mutanty koronaviru a co od nich můžeme čekat.

Vědec Flegr: Mrcha koroňácká nás zastihla nepřipravené. Když uhrajeme remízu, budeme rádi
Foto: archiv J.Flegr
Popisek: profesor Jaroslav Flegr

„Mutace virů vznikají neustále a jsou tu s námi od samého začátku epidemie. Každá mutace obvykle vzniká jako náhodná chyba při kopírování genů, případně při opravách jejich poškození. U virů, jejichž geny jsou tvořeny RNA, tedy například u koronaviru, vznikají obzvláště často. Většina mutací virus nějakým způsobem poškodí, ztíží mu množení nebo mu nějak jinak zhorší šance na přenos do dalšího hostitele. Jiné mutace zase vlastnosti viru skoro neovlivní,“ popsal Flegr.

„Malá část mutací je však pro virus užitečná, umožní mu lépe fungovat v podmínkách, ve kterých se momentálně nachází. Viry s takovýmito vzácnými mutacemi se úspěšněji množí a předávají kopie svých mutací potomkům. O mutacích pro virus škodlivých se nedozvíme, o těch pro virus užitečných však ano, protože se v populaci šíří na úkor původní nemutované varianty viru. Tomuto procesu říkáme přirozený výběr – přežívání zdatnějších variant (v tomto případě zdatnějších variant viru) na úkor těch méně zdatných,“ poznamenal dále vědec.

„Jak se postupně mění podmínky pro šíření viru, mění se i okruh mutací, které jsou pro virus užitečné. V létě byly výhodnější například mutace umožňující viru se šířit přednostně kapénkami než aerosolem – větrali jsme a zdržovali jsme se víc venku – za těchto podmínek aerosol moc nefunguje. Byli jsme i zdravější a odolnější, takže k rozvinutí nákazy byla potřeba větší infekční dávka – tu zajistí kapénky. Šíření letních mutací jsme moc nezaregistrovali, protože kapénkami se nakazí méně lidí než aerosolem, a změny epidemické situace k lepšímu jsme brali jako samozřejmost. V zimě je mnohem účinnější šíření aerosolem, protože se zdržujeme spíše v místnostech, méně větráme, ohříváme vzduch, a tím ho vysušujeme. Šíření aerosolem je obecně pro virus výhodnější – jeden nakažený takto nakazí víc lidí. Když se navíc virus prostřednictvím mutací specializuje na šíření aerosolem (třeba se přednostně množí v hlasových orgánech), vzroste velmi výrazně jeho index infekčnosti, a tím i reprodukční číslo,“ varuje Flegr.
 
Evoluce viru je podle něj rychlá, takže se virus dokáže šikovně přizpůsobovat i rychle se měnícím podmínkám. „Jestliže například zkrátíme karanténu z 15 na 10 dnů, začnou brzy převažovat mutanty, které zařídí, že nemocný bude infekční déle než 10 dnů. Jestliže budeme lidem v karanténě platit jen 60 % mzdy, a oni kvůli tomu přestanou chodit na testy a hlásit rizikové kontakty hygieně, začnou převažovat mutanty, které si nebudou svého nakaženého nijak šetřit, budou se v něm množit maximální rychlostí, a tím ho více poškozovat – než jim zemře nebo skončí v izolaci, stihnou nakazit mnoho dalších osob. Jestliže budeme používat pro diagnostiku levné testy rozpoznávající jen jedno místo na antigenu nebo v sekvenci jednoho genu, rychle v populaci virů převládnou mutanty, které budou mít tohle místo pozměněné. Jestliže proočkujeme velkou část populace (to bohužel v Česku ještě dlouho nehrozí), rozšíří se mutace, proti kterým nebude tato vakcína působit. Proto je dobře, že se u nás bude očkovat různými typy vakcín, a proto je skvělé, že zejména RNA vakcíny lze rychle pozměňovat,“ dodal dále Flegr.
 
„V přírodě neustále probíhá evoluční zápas mezi parazitem a jeho hostitelem. Za normálních okolností mívá parazit navrch, protože dokáže mutovat rychleji než hostitel, a je tedy před ním vždy o krok napřed. Moderní lidstvo však představuje pro virus docela tvrdý oříšek – díky rozvoji vědy už dokážeme na evoluční tahy parazita reagovat velmi rychle, například vývojem nových vakcín a nových diagnostických metod. A dokážeme, nebo alespoň měli bychom dokázat, i předem reagovat na budoucí tahy parazita. Jen je potřeba, abychom začali brát našeho protivníka dostatečně vážně. A taky abychom si do čela postavili schopné velitele. V USA, tedy na bojišti, kde se nejspíš odehraje nejdůležitější zápas, letos došlo k posunu správným směrem. Teď ještě my,“ zmínil.
 
Závěrem však podotkl, že všechno dobře dopadne, mutace – nemutace. „A když ne v Česku, tak aspoň ve většině zemí. Což by nás sice asi štvalo, ale virus je fakt hrozně silný protivník. Když s ním uhrajeme alespoň remízu, můžeme být docela rádi. V té poslední válce, před sto lety, jsme měli 50–100 milionů obětí. Dnes je nás na planetě asi pětkrát víc, a přitom v téhle naší válce budeme mít ztráty snad dvacetkrát menší. Taky žádná velká sláva, ale bohužel nás ta mrcha koroňácká zastihla nepřipravené. Příště to už bude lepší,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…