Věděl, že mu budou nadávat. „Nevadí mi to.“ Duka o Ukrajině a homosexuálech

07.09.2023 8:54 | Monitoring

„Teď vím, že se dostanu do tisku, a nevadí mi to,“ avizoval při sobotním kázání v Koclířově kardinál Dominik Duka. Jeho následná slova o ohrožení dětí a naději, kterou musí světu přinést křesťané, vyvolala právě takovou reakci, kterou asi očekával. Nálepka „homofob“, otevřený dopis, posílání do SPD i sprosté nadávky z hnutí Žít Brno na sebe nenechaly dlouho čekat.

Věděl, že mu budou nadávat. „Nevadí mi to.“ Duka o Ukrajině a homosexuálech
Foto: Facebook Dominika Duky
Popisek: Kardinál Duka

O první zářijové sobotě se v Koclířově konala Mariánská sobota s tématem Mariino srdce pro Evropu. Důvodem setkání bylo předání přesné kopie fatimské kaple v Portugalsku zástupcům biskupských konferencí střední a východní Evropy.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25736 lidí

Při reprezentativní mezinárodní účasti bylo vrcholem kázání emeritního pražského arcibiskupa, kardinála Dominika Duky. A ten dokázal svou aktualizací mariánského kultu vyvolat rozruch.

Na začátku zavzpomínal na papeže Jana Pavla II. „Jemu vděčíme za svobodu, nejenom jako církev, ale jako Evropa. On dokázal, aby politika přestala být jenom handlem, ale aby se opírala o ty nejhlubší morální zásady,“ vzpomněl.

Pak však své kázání přesunul k aktualitě: „Válka na Ukrajině je hrozná, ale válka na Západě je stejně hrozná,“ vyjádřil názor.

„Dostali jsme se do ní proto, že jsme na naší cestě ztratili pannu Marii,“ zdůraznil. A její poselství Duka aktuálně vnímá jako poselství matky a ženy.

Život si nelze představit bez toho, abychom mohli říci „maminko“ a „tatínku“. I Bůh ke křesťanům promlouvá jako otec, což je podle kardinála základní odlišnost od islámu.

„Teď vím, že se dostanu do tisku, a nevadí mi to. Na světě není nejohroženější ukrajinský voják, na světě je dnes nejohroženější dítě,“ shrnul svůj výklad. Čelit vojenské agresi je bezesporu hrozné, ale stejně hrozné podle něj je sledovat dítě, které nemá ve svém srdci oporu.

„Židé a křesťané jsou opět jako za nacismu a komunismu pod tlakem, protože hájí manželství muže a ženy,“ vytyčil ostré srovnání. Mezi lidmi mu naslouchal i předseda lidovců Marian Jurečka.

Církev je podle kardinála tím, kdo toto musí říct a toto musí změnit tak, jako Jan Pavel II. dokázal změnit uvažování Západu směrem ke komunistickému režimu. V evropské civilizaci to podle něj byly právě křesťanské tradice a rituály, co dokázalo „měnit svět“. A něco takového potřebujeme i dnes.

„Jestliže my křesťané budeme demonstrovat svou víru, ze které vychází naše naděje, tak se nemusíme bát ani klimatické katastrofy, ani problému s elektromobily, a můžeme hledět do budoucna, protože jsme nalezli smysl života. A víme, že člověk je bytost, která myslí,“ věří.

Že byl zpochybněn člověk jako muž a žena, to je podle „kardinála důchodce“, jak se sám Duka s nadsázkou nazývá, důsledkem toho, že jsme řekli ne Bohu. Česko podle něj není země ateistů, kteří by nevěřili v Boha, ale spíše takových, kteří věří, že to na světě zvládnou sami. Ale vždycky to tak není.

Načež své kázání skončil přirovnáním naděje k malé dívence.

Na sociálních sítích, jak už to bývá, vyvolalo jeho kázání smršť reakcí, reagujících primárně na slova o Ukrajině a klimatu.

„To je tak smutné, co jste tady schopen napsat a na poutním místě hlásat… Už jen při pomyšlení na všechny padlé ukrajinské obránce a zavražděné civilisty včetně žen a dětí, jejichž památku tady znevažujete všemi svými nechutnými ‚ale výroky‘,“ padlo přímo pod videem na Dukově profilu.

Anketa

Jste pro to, aby homosexuální páry směly adoptovat děti?

5%
93%
hlasovalo: 26109 lidí

„Kdy podepsal přihlášku do SPD,“ zajímal se jeden z diskutujících, který prý „slyší Pitomia“.

Jiní otci kardinálovi vzkazovali, že je papaláš, děti žádné nemá a na Ukrajině nebyl.

A nechybělo klasické, že církevním hodnostářům by měla být hanba hovořit o zneužívání dětí.

Ve vlastních příspěvcích se kardinálovi (s oslovením „milý pane“) ozval například Jan Pilar, zaměstnanec společnosti Alza s profesní minulostí v Poslanecké sněmovně a Evropském parlamentu.

Kardinála poučil, že církev má být pro všechny, tedy i pro LGBT a vzkázal, že jediný tlak, který on cítí, je ostuda, že musí vysvětloval jeho výroky a ujišťovat, že nejsou stanoviskem českých katolíků.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

Z Brna se ozval Matěj Hollan, zakladatel Žít Brno. Ten svůj dojem z Dukova kázání vyjádřil obrázkem jednoho z přítomných, schovávajícím se za květinou.

„Jasný, že jsou buzeranti horší než nacisti, to je základ katechismu už roky, nic nového pod sluncem, ale nejhorší ze všeho je být dítě kardinála Duky,“ zhodnotil. Dukovi posléze vzkázal, že je „takovej strašnej p*čus“.

Ve formě a výrazivu srozumitelném liberálům vyložil kardinálovo kázání uživatel twitteru Michal Bláha, porace vicepremiéra Ivana Bartoše a expert na digitální transformaci. „Homosexuálové jsou horší než Rusové, komouši a nacisti, říká Duka. Křesťané jsou bohužel pod tlakem homofobů a ochránců sexuálních agresorů, jako je Duka. Ve stupňování nesmyslných přirovnání nenajdete rozdíl mezi Rajchlem, Babišem a touhle osobou.“

 

 

Kromě toho si emeritní primas vykoledoval dopis od rabína Davida Maxy, který byl pobouřen, že Duka do svého výkladu zahrnul i judaisty.

„Tvrdit, že Židé za nacismu a komunismu trpěli, protože hájili manželství muže a ženy, je masivní překrucování historických faktů,“ rozporoval jeho kázání, když vyjádřil své pobouření a vyzval kardinála, ať mluví jen za své věřící.

Jazykovým rozborem několika vět Dukova kázání dospěl k tomu, že srovnává stejnopohlavní páry vychovávající děti s válečnými agresory na Ukrajině, což rabín považuje za zcela nepatřičné.

Uznává, že kardinál si o stejnopohlavních svazcích může myslet, co chce, ale neměl by se propůjčovat k „přímému či nepřímému podněcování nenávisti proti menšině“, což podle jeho výkladu udělal.

„Pokud takto Váš výrok míněn nebyl, vyzývám Vás, abyste ho uvedl na pravou míru,“ uzavřel klasickou výzvou, načež zopakoval své zklamání a rozhořčení.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Když vidím, koho pan kardinál nakrknul, tak mě blaží u srdce,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemravní bahno , 07.09.2023 9:38:43

|  13 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …