Vedení ANO rozhodne o vyloučení obviněných brněnských politiků

14.03.2019 6:00

Předsednictvo hnutí ANO na dnešním večerním jednání rozhodne o vyloučení brněnských politiků Jiřího Švachuly a Petra Liškutina, kteří skončili ve vazbě kvůli podezření z korupce na radnici městské části Brno-střed. Zprávu přinesla ČTK.

Vedení ANO rozhodne o vyloučení obviněných brněnských politiků
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Na vyloučení obou se shodly brněnská a jihomoravská organizace ANO. Hnutí zároveň uzavře kandidátku pro květnové volby do Evropského parlamentu, kterou povede současná europoslankyně Dita Charanzová.

Švachula byl radním Brna-střed, Liškutin vedoucím odboru investic a také místostarostou Brna-Ivanovic. Brněnská i jihomoravská organizace ANO politiky vyzvaly, aby složili mandáty v zastupitelstvu. Složit je musí sami. Ze zákona jim zanikne mandát v případě pravomocného odsouzení k trestu vězení.

Místopředseda hnutí Petr Vokřál a předsedkyně jihomoravské organizace Taťána Malá ve středu v Praze jednali s předsedou Andrejem Babišem. Informovali ho o situaci na radnici po policejní razii a o návrhu na vyloučení obviněných politiků z hnutí. Podle Malé chce Babiš ANO od takových lidí očistit.

Hnutí ANO definitivně potvrdilo Charanzovou jako lídryni kandidátky do eurovoleb na únorovém celostátním sněmu. Charanzová je poslankyní Evropského parlamentu a místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů od července 2014. Od loňského listopadu je místopředsedkyní evropské frakce Aliance liberálů a demokratů (ALDE). Strany mají úřadům předložit kandidátky do 19. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…