Vědění je veřejné bohatství. S akademiky do tažení proti monopolům vyráží Piráti

12.01.2014 16:45

Pirátská strana chce, aby „vědění nebylo zpeněžitelným produktem, ale společným bohatstvím“. Vyplývá to z prohlášení, které v rubrice ParlamentníchListů.cz Politici voličům strana zveřejnila.

Vědění je veřejné bohatství. S akademiky do tažení proti monopolům vyráží Piráti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Piráti představili na tiskové konferenci nápad, jak se vyhnout autorským poplatkům OSA

Strana uspořádala přednášku o Open Access, spojenou s diskusí o svobodě informací a doplněnou příspěvkem „o kulturním přínosu informačního aktivisty Aarona Swartze“.

„Před rokem ztratila undergroundová kulturní scéna důležitého představitele. Programátor, hacker a aktivista Aaron Swartz si po dlouhodobé šikaně ze strany americké justice sám sáhl na život," píše se v prohlášení Pirátské strany na serveru ParlemantníchListů.cz.

„Do potíží se soudem se dostal poté, co si zkopíroval díla z archivu JSTOR na Massachusettském technologickém institutu a v souladu se svým přesvědčením o přístupu k informacím se je rozhodl zveřejnit. Po dohodě s MIT tak nakonec neučinil, Institut stáhl žalobu, ale proces se táhl a Swartzovi stále hrozila léta ve vězení a likvidační pokuta. Deprese a nátlak ze strany státního aparátu ho nakonec dohnaly k zoufalému činu sebevraždy," přibližuje prohlášení příbeh a smutný konec života aktivisty.

Aktivisti spolu s akademiky proti monopolům

Podle tuzemské Pirátské strany smrt Aarona Swartze dokázala spojit akademiky a aktivisty, kteří začali vyvíjet koncentrovaný nátlak za změnu legislativy týkající se kopírovacího monopolu ve Spojených státech.

  • Celé prohlášení si můžete přečíst ZDE.

„Aaron Swartz byl člověkem, který upřímně věřil tomu, že informace mají a chtějí být svobodné. I po roce nás velice rmoutí, že tak geniální člověk byl nespravedlivým a absurdním soudem dohnán k sebevraždě. Piráti chtějí pokračovat v duchu Aarona Swartze a přispět k tomu, aby vědění nebylo zpeněžitelným produktem, nýbrž aby se stalo společným bohatstvím lidstva,“ říká Adam Skořepa, vedoucí mediálního odboru strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

13:35 Macinka, Dostál a Mach společně na ČT. Pirát se posmíval

Před kamerami ČT se k velké debatě sešli kandidáti do Evropského parlamentu. A ve studiu chvílemi ho…