Velká destrukce na Donbase. Klíčem je Mariupol, shodují se experti

15.04.2022 22:50 | Glosa

Bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý míní, že pro Ukrajinu je v následujících dnech klíčové, aby udržela přístavní město Mariupol, jelikož přes něj vedou komunikace spojující sever s jihem, které Rusové potřebují. Odborníci hodnotící vývoj na Ukrajině pro pořady Horizont a Události, komentáře ČT24 se domnívají, že již toho Rusové nic moc rozhodujícího nepředvedou. Podle redaktora Hospodářských novin Ondřeje Soukupa ruská armáda zacílí kromě Donbasu také na území spojující Rusko s anektovaným Krymem.

Velká destrukce na Donbase. Klíčem je Mariupol, shodují se experti
Foto: Repro Youtube
Popisek: Postupující ruské jednotky

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
Podle politického geografa z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Jana Kofroně se Rusové kvůli splnění Putinových cílů spočívajících v získání ukrajinského území v Luhanské a Doněcké oblasti budou muset pokusit obklíčit Donbas ze severu i z jihu současně.

Míní také, že jelikož je v tomto regionu rozmístěno i jádro ukrajinské armády, podařila by se tím i Putinova snaha o demilitarizaci Ukrajiny.

Redaktor Hospodářských novin Ondřej Soukup ruské cílení právě na oblast Donbasu také předpokládá za reálné, jelikož se Rusku nepodařilo obsadit ani jih Ukrajiny ani dostat se do Kyjeva. Zisk Donbasu by tak mohl ruský režim potřebovat zejména k tomu, aby mohl na něčem prezentovat své vojenské vítězství.

Nejde však pouze o pocit vítězství; strategický bude pro Moskvu koridor na anektovaný Krym. Soukup poukazuje, že by to vyřešilo zejména problémy s jeho zásobováním vodou. Nic rozhodujícího ale od Moskvy neočekává, Rusko má podle něj stále problémy s logistikou i s lidmi.

Bývalý náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý v tomto ohledu považuje za klíčové pro Ukrajince udržení Mariupolu. „Pokud se Mariupol nepodaří ovládnout, tak jsou narušeny veškeré komunikační cesty mezi severem a jihem. Rusové potřebují mít komunikace, které vedou přes Mariupol. Potřebují mít přístav a železniční spojení,“ jmenoval pro ČT24.

Šedivý se však obává, že aktuálně se Ukrajině do obleženého Mariupolu dostat nepodaří a k proražení obklíčení až k přístavu v Azovském moři nemá kapacity.

Problémy mají podle Kofroně ale rovněž ruské síly. Politický geograf nepředpokládá, že půjde na Donbasu o rychlý a překvapivý útok. „Čím rychleji se Rusové pokusí postupovat, tím větší ztráty budou mít. Vzhledem k tomu, že v uplynulých týdnech měli poměrně velké ztráty, tak myslím, že budou přece jen opatrnější, protože jim hrozí, že by se v případě neúspěchu posléze sami mohli stát předmětem ukrajinského protiútoku,“ míní.

Dle Šedivého ale nyní ale očekávat, že se ruská taktika změní i s tím, že ruské operace získají jednotné velení. Rusové se dle něho nyní inspirují u taktiky z druhé světové války a palebná příprava předchází smíšenému útoku tanků a mechanizovaných jednotek. Podle Šedivého tak nyní bude mít válka dosti destruktivní charakter.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …