Velká stížnost proti ČT, kterou Rada shodila ze stolu. Věc má vážné pokračování

24.11.2016 21:08

V první polovině roku 2016 spatřila světlo světa velká, takřka pětisetstránková stížnost na vysílání České televize. Čtyřiadvacetiletému studentovi práv Petru Pražákovi se nelíbilo, jakým způsobem informovala o ukrajinské krizi, o anexi Krymu a pádu letu MH17 na Ukrajině. Mladý muž měl za to, že zpravodajství veřejnoprávní televize nebylo v těchto oblastech vyvážené. Rada ČT se stížností zabývala a odmítla ji, jenže student si to nechce nechat líbit.

Velká stížnost proti ČT, kterou Rada shodila ze stolu. Věc má vážné pokračování
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Logo ČT

Čtyřiadvacetiletému studentovi práv Petru Pražákovi se nelíbilo, jak Česká televize informovala o krizi na Ukrajině nebo o anexi ukrajinského Krymu ruskou armádou. Zpravodajství podle názoru studenta nebylo vyvážené. Opírá se přitom o analýzu vysílání ČT od  1. února 2014 do konce ledna tohoto roku. Nezmiňuje však jen samotné vysílání. V daném období monitoroval např. i veřejná vystoupení pracovníků České televize.

Rada ČT se už stížností zabývala a smetla ji ze stolu, protože budoucí absolvent práv se opíral spíše o názory než o fakta, případně tato fakta specificky interpretoval. Tak zněl názor radních. Pražák však s tímto zdůvodněním není spokojen, a aby jeho stížnost nezapadla, sepsal kvůli ní petici. Tuto petici podepsal jediný člověk – sám Pražák. Text petice předložil Petičnímu výboru sněmovny a ten se jí podle zákona musí zabývat bez ohledu na počet podpisů pod samotným textem, v němž student shrnuje svou původní stížnost. Doufá tak, že jí bude věnováno více pozornosti. Radu ČT totiž podezírá, že stížnost ani nečetla.

Pražák dokonce nabídl odměnu ve výši deset tisíc korun komukoliv, kdo dokáže vyvrátit kritiku namířenou proti ČT v textu petice. „Tato odměna je soudně vymahatelná a nabídka se samozřejmě vztahuje i na všechny poslance, členy Rady ČT, redaktory ČT, ministerstvo vnitra, internetové ‚diskutéry‘ či kohokoliv jiného,“ shrnuje Pražák.

Předseda Rady ČT Jan Bednář je připraven poslancům vysvětlit, proč rada stížnost zamítla. Trvá na tom, že stížnost pročetli a shledali ji neodůvodněnou.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …