Velké sólo Miloše Zemana. Pochválil EET, vypráskal ČT, potupil Obamu a pak odhalil, s čím pojede za Trumpem

09.12.2016 7:40

Prezident Miloš Zeman poskytl obsáhlý rozhovor deníku MF Dnes. Vychválil v něm elektronickou evidenci tržeb, zkritizoval Českou televizi a zadoufal, že bude fungovat osobní chemie mezi ním a 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. „Vůči váhavým politikům mám určitý despekt, jak k našim nejmenovaným domácím váhavým politikům, tak politikům zahraničním,“ prozradil Zeman. U Trumpa ocenil, že rozhodně není váhavým politikem.

Velké sólo Miloše Zemana. Pochválil EET, vypráskal ČT, potupil Obamu a pak odhalil, s čím pojede za Trumpem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prezident se znovu věnoval případu Jindřicha Forejta. Českou televizi důrazně zkritizoval za to, že tomuto případu věnuje tolik času, zatímco telefonátu Zemana s Donaldem Trumpem si všímá podstatně méně. Není to přitom poprvé, co z úst prezidenta zaslechli občané tato slova. Pronesl je již ve čtvrteční Kauze dne na Rádiu Impuls.

„Včera jsem se díval na vysílání České televize, která Jindrovi Forejtovi věnovala patnáct minut a telefonátu s Donaldem Trumpem tři minuty. A říkal jsem si: pitomí čeští novináři neumějí rozlišit, co je a co není důležité,“ udeřil na veřejnoprávní televizi Zeman. Obratem doplnil, že k personálním změnám na Hradě čas od času dochází a většinou se to děje bez velkého zájmu médií.

Posléze prezident tvrdě odsoudil jak lidi, kteří pořídili nahrávku Jindřicha Forejta, kde údajně užívá drogy, tak i lidi, kteří neváhají podobné nahrávky zakoupit. „Považuji za špínu ty lidi, kteří podobné věci natáčejí. A za ještě větší špínu považuji ty, kdo si to koupili, včetně serveru s názvem Hlídací pes. Pokud to tak je, slušný člověk by server Hlídací pes neměl vůbec sledovat,“ vyjádřil svůj názor prezident. Obratem doplnil, že ctí soukromí svých spolupracovníků. Pokud neporušují zákon, mohou si dělat, co je jim libo.

Prezident také ocenil projekt elektronické evidence tržeb. Hlava státu má za to, že se dobře rozběhl a funguje. Platit daně se musí a toto je jeden z nástrojů, jak kontrolovat výběr daní. S rezervou pak bere informace o tom, kolik hospodských skončilo. Hlava státu to přisuzuje tomu, že tito majitelé hospod a restaurací asi neplatili řádně daně a raději skončili.

Snad nám s Trumpem zafunguje osobní chemie

Mnohem víc času ovšem věnoval již zmíněnému telefonátu se 45. prezidentem USA Donaldem Trumpem. „Rozhodně nebyl tak krátký, aby se do něj mnoho obsahu nevešlo. A dotkli jsme se tam celé řady témat. Konkrétně to byla ilegální migrace, islámský terorismus, politická korektnost. Vás jako novináře nepotěší, ale mluvili jsme o tom, jak v Americe stejně jako u nás se zneužívá politické korektnosti k zakrývání reálných problémů různými frázemi. No a dokonce jsem panu prezidentu Trumpovi říkal, že podle analýz, které jsem dostal a které má i on, 98 procent amerických deníků a 100 procent amerických týdeníků bylo na straně Hillary Clintonové. Autorem této analýzy je Jefim Fištejn, kterého jistě znáte, takže se ho zeptejte, zda je to pravda,“ podotkl.

Cesta do Bílého domu by se mohla odehrát v dubnu příštího roku a prezident Zeman si v ní vytyčil jeden základní úkol. „Povinností každého prezidenta včetně mě je stabilizovat, případně rozvinout přátelské vztahy. A vy dobře víte, že přátelské vztahy mezi jednotlivými státy v neposlední míře závisí i na tom, čemu se říká osobní chemie mezi politiky. Proto jsem rád, že se podařilo dosáhnout osobní chemie s ruským prezidentem, s čínským prezidentem a teď budu šťastný, když se této osobní chemie podaří dosáhnout i s novým americkým prezidentem. To pokládám za základní úkol své cesty s tím, že je to o to snazší, že máme velmi podobné, ne-li totožné názory na světovou politiku,“ pochvalovala si hlava státu.

Nemám rád váhavé politiky, ať už ty domácí, nebo ty zahraniční

S Barackem Obamou si prý neporozuměli, protože každý má jiný životní příběh. Zeman podle vlastních slov nemá rád váhavé politiky a Obama byl podle jeho názoru právě takovým váhavým politikem. „Vůči váhavým politikům mám určitý despekt, jak k našim nejmenovaným domácím váhavým politikům, tak politikům zahraničním. No a Trump má tu velkou výhodu, že není váhavý politik,“ ocenil Zeman Trumpa.

Vedle vztahů s USA Zeman hodlá nadále rozvíjet i vztahy s Ruskem a Čínou. Tyto tři velké mocnosti by se podle jeho názoru měly spojit v boji proti terorismu a především proti Islámskému státu. Rád by o tomto spojenectví přesvědčil jak Trumpa v Bílém domě, tak prezidenta komunistické Číny Si Ťin-pchinga. Příští rok se totiž Zeman znovu chystá i do Číny. A pokud dojde i na cestu do Moskvy, bude o tomtéž mluvit i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

V závěru rozhovoru odmítl, že by uzavřel nějaké tiché spojenectví s Andrejem Babišem, ministrem financí, šéfem hnutí ANO, ale také majitelem deníku MF Dnes a Rádia Impuls. 

„Nevím o žádné dohodě a to, že existují podezření tohoto typu, to slyším nejen z tábora ČSSD, ale i z TOP 09, z ODS i z dalších parlamentních subjektů. Já si žádné názory nikým a ničím nenechám vnutit. To znamená, že beru partnery, jací jsou. A s Andrejem Babišem se v řadě věcí shoduji. Vážím si například rozpočtových výsledků, jak jsem o tom mluvil třeba ve Sněmovně. No a v něčem se samozřejmě lišíme. A co by ne? Žijeme v demokratické společnosti. Ale jsem ochoten připustit, že s hnutím ANO mám mnoho společných názorů,“ konstatoval prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…