Velké účtování. Přečtěte si, jak strany splnily minulé sliby

14.09.2013 13:14

Před každými volbami zaplaví zemi billboardy a plakáty politických stran, ze kterých na voliče hledí usměvavé tváře kandidátů, kteří se snaží získat hlasy lákavými sliby. Jak se změnily sliby od posledních sněmovních voleb v roce 2010 a co strany ze svých programů nakonec prosadily, zjišťoval on-line deník Týden.cz.

Velké účtování. Přečtěte si, jak strany splnily minulé sliby
Foto: cssd.cz
Popisek: Billboard Bohuslava Sobotky

Největším propadákem minulého volebního období byl nejspíš premiér Petr Nečas (ODS), který se před volbami dušoval, že tvrdě zakročí proti korupci, a vystupoval jako "Pan Čistý". Nakonec jej ale korupční aféra trojice exposlanců občanské demokracie a jeho přítelkyně a spolupracovnice z Úřadu vlády Jany Nagyové stála post ministerského předsedy i dobrou pověst.

ODS se chce vyvarovat slibů

ODS se nyní konkrétním slibům spíše brání a místo předvolebního programu stojí na volebních billboardech prosté "Volím pravici". Strana na reklamu neumístila ani svoje logo, identifikovat se tak dá pouze podle typické modré barvy. "Heslo toho voličům příliš neslibuje, snad jako by se strana bála, že by stejně slib nedokázala splnit," píše Týden.cz.

A není se čemu divit. Z mnoha slibů se občanské demokracii podařilo úspěšně splnit pouze pět. Například zřídit jednotné inkasní místo, vytvořit konkurenční prostředí na železnici nebo prosadit povinnou výuku angličtiny od třetí třídy základní školy. Na druhou stranu sliby urychlení dostavby elektrárny Temelín nebo schválení finanční ústavy se nevyvedly. Zcela proti svému programu se pak ODS vydala, když odhlasovala zvýšení daní.

TOP 09 se drží svého programu

TOP 09 představí volební kampaň ve čtvrtek. Své proklamace příliš měnit nehodlá. "Já si myslím, že ty nepopulistické úsporné sliby, které jsme dali, jsme skutečně plnili. A pochopitelně náš program bude dál velmi odpovědný, velmi nepopulistický," uvedl první místopředseda strany Miroslav Kalousek.

TOPce se v prosazování předvolebních slibů dařilo podle výčtu Týdne.cz o něco lépe než koaličním partnerům. Splnili hned šest návrhů, které chtěli prosadit. Podařilo se jim zasadit o snížení sociálních dávek, podporu pěstounské péče nebo zavést druhý pilíř důchodového systému. Naopak neuspěl jejich plán zrušit porodné nebo zavést povinné zveřejnění financování volebních kampaní.

Zcela v tomto směru pohořela strana Věcí veřejných, která se ještě během volebního období stihla rozpadnout a zčásti se uklidit do opozice. Ze slibů, na které partaj lákala voliče, prošly pouze dva. A sice, že výše odstupného je vázána na počet let odpracovaných ve firmě a zavedení institutu spolupracujícího svědka. Zato velké plány jako etický kodex politiků, zdanění prostituce nebo jediná státní pojišťovna zůstaly jen na papíře. Letos se VV o hlasy voličů samostatně ucházet nebudou.

Teprve se uvidí, jak se jim bude dařit

ČSSD v čele s Bohuslavem Sobotkou letos bojuje o hlasy voličů slibem prosazení dobře fungujícího státu. V minulém období jí byla přisouzena role opozice, teprve nyní se pořádně ukáže, jak si povede a kolik ze slibů se jí podaří jako pravděpodobnému vítězi voleb prosadit.

Komunistům se v opozici nepodařilo prosadit nic z jejich programu. Příležitost se jim možná otevře s příchodem nové levicové vlády.

Pozornost by měla být upřena také na nově vzniklé strany Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury nebo hnutí ANO Andreje Babiše, kterým některé předvolební průzkumy dávají šanci dostat se do sněmovny. Senátor Okamura slibuje hlavně prosazení přímé demokracie a odvolatelnosti politiků.

Nepřehlédnutelnou kampaň zahájila i Strana práv občanů Zemanovci. Ta má podobu korespondenčních lístků, které posílá prezident voličům s jednou otázkou: "Volím SPOZ - a Vy?"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…