Velvyslanec ve Švédsku popsal, jak je to v severské zemi s no-go zónami

10.09.2018 17:51

Co napovídá o situaci ve Švédsku vítězství sociální demokratů ve volbách? Jak se bude sestavovat vláda, když je blok levice a pravice prakticky vyrovnaný? A co naznačuje úspěch krajně pravicových Švédských demokratů? Moderátorka Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu Marie Bastlová se na to zeptala českého velvyslance ve Švédsku Jiřího Šitlera. Toto se dozvěděla...

Velvyslanec ve Švédsku popsal, jak je to v severské zemi s no-go zónami
Foto: wikipedia
Popisek: Švédská vlajka.

Velvyslance prý překvapil úspěch sociálních demokratů. „Čekal jsem, že budou mít o pár procent méně. Ale jinak ty výsledky zhruba odpovídaly průzkumům.“ Nacionalističtí Švédští demokraté sice posílili, ale zaostali za svým vlastním očekáváním. Prý doufali, že se stanou druhou nejsilnější stranou ve Švédsku. Dnes jsou třetí nejsilnější stranou. „Ta strana od voleb k volbám posiluje a zároveň strany tradiční levice (sociální demokraté) a pravice (moderáti) výrazně oslabily, takže určitě to něco vypovídá,“ popisoval dál host.

Migrační téma prý hrálo v předvolební kampani velkou roli. „Došlo ale k tomu, že tradiční strany svou rétoriku pozměnily, a tím vzaly trochu téma Švédským demokratům,“ upozornil velvyslanec.

Anketa

Podporujete zdanění církevních restitucí?

92%
8%
hlasovalo: 9279 lidí
Země se teď potýká s větším tlakem na ubytování, dostupnost zdravotních služeb i dostupnost vzdělávání, na což zareagovaly všechny tři nejsilnější strany. Kromě toho se zvýšila kriminalita, kupříkladu v oblastech obývaných migranty. „Ale tam je těžké říci, jak to skutečně je, protože švédská policie nezveřejňuje původ pachatelů.“

„Podle švédské policie je těchto ohrožených zón, jak oni tomu říkají, 61 a myslím si, že obraz těch zón je u nás trochu přehnaný. Nejsou to místa, kam by se běžný Švéd bál jít. Jde spíše o to, že tu dochází k vyřizování účtů různých gangů. Je to samozřejmě znepokojivé, ale není to nic, co by ohrožovalo život běžného Švéda,“ podotkl velvyslanec.

Faktem je, že za pět až šest let přišlo do Švédska asi půl milionu lidí. Tento počet samozřejmě není snadné integrovat. Běžný Švéd je naprosto zvyklý stýkat se s nimi a mít mezi nimi přátele. Pokud si většina Švédů klade nějaké otázky, tak je to možná o tempu migrace. Ve chvíli, kdy to přijaly jako téma i zavedené strany, ti Švédští demokraté ztratili elektorát. Když se toho ujaly tradiční strany, tak se ti voliči začali vracet k nim.  

Pokud jde o chování české vlády, která do světa hlásí: nepřijmeme ani jednoho uprchlíka, tak tato politika je prý ve Švédsku vnímána velice kriticky.

Otázka prý je, jak se teď bude sestavovat vláda. Levicový blok a pravicový blok jsou silově v podstatě rovnocenní. A mezi oběma bloky stojí Švédští demokraté. Jednou z možností je, že pravicový blok vyjedná tichou podporu u Švédských demokratů. Další možností je, že se pravicový blok rozhádá právě na otázce podpory pravicových radikálů a část pravicového bloku se přidá k levici. Ani ona druhá varianta však není bez problémů, protože součástí levicového bloku je také krajně levicová strana, která požaduje odchod Švédska z EU. Nelze vyloučit ani možnost, že se zrodí tzv. velká koalice, že bude levicový blok spolupracovat s pravicovým a nacionalističtí Švédští demokraté skončí v opozici. Velká koalice však byla naposledy ve Švédsku za druhé světové války a je otázka, zda k ní severští politici dospějí.

Jestliže se radikální švédská levice a krajně pravicoví Švédští demokraté na něčem shodují, je to právě odchod z EU. „Ale pokud by tady bylo referendum, tak si myslím, že by ta myšlenka odchodu z EU drtivě prohrála,“ konstatoval velvyslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…