Věnce politiků skončily v koši. Úřad za to aktivistům vyměřil pokutu

04.01.2019 14:58

Úředníci Prahy 1 rozhodli o uložení pokut dvěma aktivistům, kteří loni při oslavách 17. listopadu vyhodili v Praze u památníku na Národní třídě do odpadkového koše kytice od některých politiků. Za přestupek proti majetku musí zaplatit za každou kytici 2000 korun. Jeden z aktivistů tak zaplatí 2000 korun a druhý 4000. Nyní mají osm dní na odvolání. Informaci zveřejnila na webu Česká televize a ČTK ji potvrdila mluvčí Prahy 1 Kateřina Písačková.

Věnce politiků skončily v koši. Úřad za to aktivistům vyměřil pokutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní třída v předvečer svátku 17. listopadu

V koši skončily při oslavách 17. listopadu kytice položené prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) a poslancem a místopředsedou Sněmovny Tomiem Okamurou (SPD). K aktu, který vnímají jako vyjádření politického názoru, se přihlásili politický aktivista Otakar van Gemund a další členové skupiny Kaputin, která mimo jiné vystupuje proti politickému režimu v Ruské federaci a jejímu prezidentu Vladimiru Putinovi.

Gemund v rozhovorech s novináři vyhození kytic odůvodnil tím, že památník 17. listopadu na Národní třídě považuje za symbol demokracie. Lidé jako Babiš či Okamura se podle aktivisty nechovají podle demokratických pravidel. Prohlásil, že demokracii je potřeba chránit, a to i radikálně. Už v minulosti stál za protesty a happeningy. Prezident Zeman označil ty, kteří vyhazují kytice do koše, za primitivní hlupáky. Předseda ODS Petr Fiala řekl, že rozumí rozhořčení lidí, kteří kytice vyhodili, ačkoli takový způsob vyjádření názoru není jeho šálek čaje.

Policie po incidentu uvedla, že věc považuje za přestupek a postoupila ji správnímu orgánu, kterým je úřad Prahy 1. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) řekl, že policisté podle něj postupovali správně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…