Veškerý plyn v Česku pochází z Ruska. Zástupce významné firmy se rozpovídal

20.07.2015 18:13

Regionální televize udělala rozhovor s Hugem Kysilkou, marketingovým ředitelem firmy Vemex, významným dodavatelem ruského zemního plynu do České republiky. Kysilka mluví o plynu, naší „závislosti“ na tom ruském, o výstavbě nových plynovodů i o krizi na Ukrajině z pohledu plynařů.

Veškerý plyn v Česku pochází z Ruska. Zástupce významné firmy se rozpovídal
Foto: VEMEX
Popisek: CNG plnící stanice

Čistý prodej ruského plynu v České republice je výrazně menší, než byl dříve, zhruba třetina našeho plynu pochází přímo od ruských dodavatelů. „V podstatě veškerý plyn, který tady je, je ruský,“ říká Kysilka. Závislí na něm ale nejsme.

Podle Kysilky se Česká republika rozhodně nemá bát, že bychom přišli o ruský plyn, nejen proto, že Rusko má zásoby na stovky let dopředu a některá naleziště ještě nejsou ani v provozu.

Celý rozhovor zde

Problém s dodávkami nastal jen jednou, když v roce 2009 Ukrajina kradla plyn určený pro Evropu, který však zůstal v ukrajinském tranzitním systému. „To byl jediný případ, kdy došlo k zastavení (ruských) dodávek,“ říká Kysilka. Problém nikdy nebyl z ruské strany, média to akorát prezentovala jinak.

Hovoří i o budoucnosti zemního plynu v dopravě, kdy sice zaostáváme za zeměmi Západu, ale podle dostupných informací se otevřelo zhruba 25 nových stanic a všichni kličoví hráči se podílejí na rozvoji této levnější alternativě pohonných hmot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…