Většina nechce k Rusku, říká český politik po návštěvě Doněcku

25.04.2014 17:07

Drtivá většina místních lidí na východě Ukrajiny absolutně nesouhlasí s připojením k Rusku, uvedl v rozhovoru s ČTK předseda Strany zelených Ondřej Liška, který v uplynulých dnech navštívil Kyjev a nyní je v Doněcku na východě země.

Většina nechce k Rusku, říká český politik po návštěvě Doněcku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

I když jde podle Lišky o rusky mluvící občany, chtějí, aby Ukrajina zůstala jednotná. Situace v oblasti je prý informačně nepřehledná nejen při pohledu z dálky, z Evropy, ale i pro samotné Ukrajince. Český politik se na Ukrajině setkal se zástupci aktivistů, novinářů, politiků i s běžnými občany. Spolu s ním do země přicestovali i Nikola Hořejš, protikorupční expert platformy Rekonstrukce státu, bývalý ředitel hnutí DUHA Petr Machálek a Heidi Hautalaová, bývalá finská ministryně životního prostředí.

Velká řada lidí, se kterými jsem se setkal, chce evropské směřování Ukrajiny, říká Liška

„Když se bavíte s místními lidmi, všichni vám shodně říkají, že neví dne ani hodiny, kdy přijde ruská invaze, a počítají s tím jako s něčím, co je velmi pravděpodobné," uvedl Liška. Podle jeho slov však drtivá většina lidí z různých proudů s připojením k Rusku nesouhlasí.

„Velká řada lidí, se kterými jsem se setkal, chce evropské směřování Ukrajiny. Přejí si rovněž, aby Evropská unie měla ve vztahu k Ukrajině i k Rusku ráznější postoj a aby dokázala mluvit silnějším, jednotnějším hlasem," popsal český politik, který do Doněcku přicestoval ve čtvrtek večer z Kyjeva. „Tady neexistuje žádná rozdělená Ukrajina, tady je Ukrajina jednotná a to, co lidi rozděluje, jsou problémy socioekonomického rázu. Lidé tady chtějí jen lepší život a žádnou korupci," dodal Liška.

V oblasti panuje obrovské informační vakuum

V Doněcku podle něj vládne „ticho před bouří". Na první pohled v ulicích města není vidět žádná vyhrocená situace. „Když se ale podíváte blíž na obsazené administrativní budovy, na hlavní náměstí Vladimira Iljiče Lenina a na něm stánky, tak vidíte, že něco v pořádku není," uvedl český politik, který na Ukrajinu dorazil jako vyslanec Evropské strany zelených s cílem zjistit, co se v zemi skutečně děje. Druhým cílem této mise je propojit občanské iniciativy v Česku a na Ukrajině, aby jim čeští zástupci mohli předávat své zkušenosti s transformačním procesem.

 Jak Liška uvedl, v oblasti panuje obrovské informační vakuum. Setkal se proto i s lidmi - aktivisty a novináři - kteří se snaží toto „informační mlžení" prolomit a přinášejí ověřené nezávislé informace. „Místní lidé nedůvěřují státní televizi, ta je jen hlásnou troubou současné vlády. Stejně tak nevěří soukromým televizím, protože ty jsou v rukou oligarchů. A pak je tady ruské vysílání, které není nic jiného než těžká propaganda. Tady není šance dostat se snadno k ověřeným nezávislým informacím," říká šéf české Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…