Více stresu, horší politická kultura. Ale jinak se máme lépe, říkají lidé třicet let po Listopadu

05.11.2019 15:28

Od listopadu 1989 uplynulo třicet let. A podle mladých se máme líp. Ukázal to alespoň průzkum společnosti Behavio, který přinesl server Novinky.cz.

Více stresu, horší politická kultura. Ale jinak se máme lépe, říkají lidé třicet let po Listopadu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pamětní deska sametové revoluci na Národní třídě

Respondenti do 35 let podle průzkumu hodnotí současnou dobu optimističtěji. Oceňují možnosti demokratického státu. A to přesto, nebo právě proto, že de facto předlistopadovou totalitu nezažili.

Když mají srovnat dobu před listopadem 1989 a po něm starší ročníky, zda je současný život lepší, nedokážou říci. Optimističtější jsou pak lidé nad 65 let.

Podle vedoucího průzkumu Vojtěcha Prokeše odráží výzkum pouze názory české společnosti. „Je pravděpodobné, že míra kriminality bude víceméně stejná v obou obdobích. Díky médiím mají teď ale lidé mnohem větší přístup k převážně negativním zprávám, které dále formují a zabarvují jejich vidění světa. Podobné faktory je třeba při čtení výsledků brát v úvahu,“ dodal Prokeš. 

Anketa

Uvažujete o účasti na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii na pražské Letné?

5%
95%
hlasovalo: 26944 lidí

V průzkumu mimo jiné také respondenti uvedli (konkrétně 91 %), že se zlepšila možnost cestovat, možnost rozhodovat o svém životě (70 %) či zdravotní péče (55 %). Pětapadesát procent respondentů pak vyzdvihlo také zlepšení u životní úrovně. Dostupnost pravdivých informací pak jako klad uvedlo 42 procent lidí. 

Naopak se zhoršila korupce v politice, závist mezi lidmi či dostupnost bydlení a sociální jistoty. Nejvíce - 81 procent lidí - pak vnímá jako zhoršení každodenní stres. 39 procent pak uvedlo zhoršení u politické kultury a u životního prostředí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …