Vidle do kampaně? Komunisté hrozí mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli lithiu. Okamura se připojí, řekl

06.10.2017 8:14

VÍME PRVNÍ Komunistická strana Čech a Moravy hodlá dnes iniciovat mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. Na Svobodném rádiu to včera večer během předvolební debaty s Tomiem Okamurou řekl místopředseda ÚV KSČM Josef Skála. Důvodem je čerstvě podepsané memorandum mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu a australskou společností European Metals Holdings Ltd. ohledně těžby a zpracování lithia. KSČM s tímto memorandem nesouhlasí. Tomio Okamura v debatě přislíbil, že je v tomto případě SPD rozhodně podpoří.

Vidle do kampaně? Komunisté hrozí mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli lithiu. Okamura se připojí, řekl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny za vládní krize

Text výzvy pro předsedu Poslanecké sněmovny ke svolání mimořádné schůze mají mít poslanci KSČM na stole už dnes v devět hodin ráno.

„Protože je těsně před volbami, tak já jsem podnikl v posledních dvou hodinách krok, který zítra bude mít svůj dopad. Naši poslanci od devíti hodin v poslaneckém klubu KSČM budou mít na stole text výzvy předsedovi Poslanecké sněmovny, aby svolal mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny k tomuto bodu,“ uvedl včera Josef Skála. Dodal, že právě v pátek je poslední den, kdy je možné žádat o svolání jakéhokoliv zasedání stávající Poslanecké sněmovny.

Záměr KSČM Tomio Okamura v živém přenosu debaty podpořil. „Jsme pro. My vám to podepíšeme,“ souhlasil Tomio Okamura s tím, že pro SPD je to palčivé téma.

„Je to zvrhlost,“ uvedl na adresu memoranda Josef Skála a dodal, že vidí úmysl v tom, že toto bylo ohlášeno těsně předtím, než může být svoláno poslední mimořádné zasedání stávající Poslanecké sněmovny. „Vidím v tom osobně úmysl a úmysl velmi nečistý,“ uvedl za souhlasu Okamury Skála.

„Myslím si, že bychom mohli společně a že se najdou poslanci i za některé jiné strany, kteří se připojí a zvládne se to,“ řekl Josef Skála.

PhDr. Josef Skála, CSc.

  • KSČM
  • historik, publicista a editor revue Střípky ze světa
  • mimo zastupitelskou funkci

Krádež století

Do memoranda se po slovech Josefa Skály velmi ostře opřel i Tomio Okamura. „My to považujeme za skandál a krádež století. My, pakliže dostaneme mandát od voličů teď za 14 dní ve volbách, tak bychom od toho memoranda chtěli odstoupit,“ uvedl Okamura a dodal. „My jako SPD říkáme jasně – jestli se nám podaří mít vládní odpovědnost, a prosím tímto občany, aby přišli k volbám, a prosím o podporu, tak my odstoupíme od toho memoranda. My to zatrhneme prostě,“ sdělil Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Mně se dokonce dostala informace od mého poradce, že se dokonce mluví o tom, že tu australskou firmu European Metals Holdings Ltd. ve skutečnosti vlastní patrně kapitál z USA. Teď právě takhle prosakují tyto typy informací a musím tedy říct, že my v SPD trváme na tom, aby nad strategickými surovinami a nad strategickou infrastrukturou měl kontrolu Český stát,“ vysvětlil Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …