Víkend Ani Geislerové: Co prožila kvůli Zemanovi a spol., radši nevidět

20.04.2020 10:02

Pro Pražský hrad nebyl tento víkend úplně šťastný. Nejdříve přišla aféra kancléře Mynáře s poraženým prasetem, pak Miloš Zeman prohlásil, že hranice by měly být zavřené rok. A už se formuje odpor, prezidentovi šéfredaktor českého Forbesu napsal otevřený dopis. „Vy nám chcete diktovat, kam máme a nemáme jezdit?“ ptá se v něm rozhořčeně a tvrdí, že se o svá práva bude bít. A ani herečka Aňa Geislerová nemlčela.

Víkend Ani Geislerové: Co prožila kvůli Zemanovi a spol., radši nevidět
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Aňa Geislerová během plamenné řeči.

Nejdříve vzbudil poprask výrok epidemiologa Romana Prymuly, který vypustil informaci, že hranice by měly být zavřené roky dva. Nyní se odpor přesměroval na Miloše Zemana, který v rozhovoru na Frekvenci 1 řekl, že by se mělo jednat o jeden rok. Doslova řekl: „Zastávám názor, aby hranice byly uzavřeny rok, nikoli dva roky.“ Ani to některé občany nepotěšilo.

Anketa

Souhlasíte se zvýšením koncesionářského poplatku pro ČT?

2%
98%
hlasovalo: 28691 lidí

Šéfredaktora časopisu Forbes v Čechách Petra Šimůnka to dokonce přimělo napsat otevřený dopis. Že Miloš Zeman řekl jen jeden rok, prý působí blahosklonně. „Zůstaňte uvnitř těchto hranic klidně i déle. Ať vám pan kancléř přiveze nějakou sešrotovanou zabijačku. Ať vám milý pan Nejedlý nasazuje roušku na čelo, jak to dělá sám. Nebo jeďte třeba jednou za rok do Číny nebo do Ruska,“ vyzval prezidenta Zemana, ale dodal, že prezident nemá mluvit o tom, že by měli obyvatelé Čech, Moravy a Slezska být „rok zavřeni doma, bez možnosti cestovat kamkoli“. „Vy nám chcete diktovat, kam máme a nemáme jezdit?“ ptá se rozhořčeně.

Šimůnek se v dopise dovolává Zemanova vzdělání prognostika a ekonoma, Česko jako otevřená, exportně zaměřená ekonomika prý potřebuje cestování. „Celý český byznys na to čeká,“ tvrdí. A vyčetl prezidentovi, že i když by nešlo o ekonomické statistiky, pořád se jedná o otázku svobody. „Pro nás, kteří stejně jako Vy kus života prožili i v nesvobodě, je to hodnota úhelná, základní, svatá. A teď se nám ji Vy, upřením možnosti cestování ve jménu větší bezpečnosti snažíte ohraničit,“ říká Šimůnek a dodává, že takto argumentovali komunisté v dobách, kdy ještě argumentovali.

Šéfredaktor českého Forbesu dále Zemana obvinil z papaláškého chování a z myšlenky, že si může vše dovolit. Ale Šimůnek si omezování osobní svobody prý líbit nenechá. „Mluvím za sebe, ale možná s sebou strhnu víc lidí s podobným názorem. Lidí, kteří se nenechají paralyzovat zastrašováním, maskovaným za nutností nás ‚chránit‘ před viry z ciziny,“ doufá a tvrdí, že se Zemanovým názorem bude bojovat a na možnost cestovat si nenechá sáhnout, protože prý žil příliš dlouho v zadrátované zemi (ročník 1968 – pozn. red.). „Budu se o ně bít,“ říká na závěr o svých právech.

S tímto otevřeným dopisem souhlasila herečka Aňa Geislerová, které obecně přes víkend Hrad hnul žlučí. A to nejen pokud jde o cestování, ale i aféru „poražené hladové prase“ kancléře Mynáře.

„Hnus v přímém přenosu... nenechme si to líbit...,“ vyzývala v reakci nad chováním hradních představitelů. A dodala: „Ještě se moc těším až Miss Piggy Alex (Alexandra Mynářová – pozn. red.) začne tuhle partu obhajovat, Ovčí chlapec začne lkát nad zlem lidstva a homunkulus Medvěd zaparkuje na přechodu, poprská v karanténě veřejnost a pak odletí na další řiťolezeckou misi do Číny...“

A v rámci „nenechání si líbit“ sdílela i oddíl z Listiny základních práv a svobod: „Občané mají právo postavit se na odpor proti každému, kdo by odstraňoval demokratický řád lidských práv a základních svobod, založený listinou, jestliže činnost ústavních orgánů a účinné použití zákonných prostředků jsou znemožněny.“

K cestování si také své řekl Lukáš Otys, místopředseda TOP09: „Totalita skončila, když mi bylo pět let. Slyšel jsem o ní od rodičů. Do práce, z práce na nákup a domů – to byl život podle vládních norem. Cestování mimo stát jen s ROH v rámci SSSR. A dnes místo ROH bude ANO, které rozhodne, že letos Chorvatsko? Tak to ani náhodou, Babiši!“

Dříve se k tématu zabíjačky vyjádřili například bývalý premiér a jeho bývalý ministr financí Mirek Topolánek a Miroslav Kalousek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…