Víme. Pozadí organizátorky protestu na Hradě: Posílá peníze Pirátům, řešila už Vrbětice. Je toho víc

16.10.2021 22:27 | Ze sítí

Situace kolem prezidenta Miloše Zemana a postoje lidí z Hradu k ní budí vášně. I proto se na pražském Hradčanském náměstí v sobotu večer uskutečnila akce s názvem Protest proti absurdnímu chování úředníků Kanceláře prezidenta republiky. Jeho organizátorka Edita Šramotová tím chtěla hlasitě vystoupit proti nedostatečnému informování o stavu a hospitalizaci hlavy státu. Ovšem její aktivity naznačují, že její motivace mohou být i čistě politického charakteru.

Víme. Pozadí organizátorky protestu na Hradě: Posílá peníze Pirátům, řešila už Vrbětice. Je toho víc
Foto: Hana Brožková
Popisek: Prezident Miloš Zeman odvolil na zámku v Lánech

Anketa

Chcete Andreje Babiše za příštího prezidenta?

68%
20%
hlasovalo: 45518 lidí
Původně organizátorka Šramotová plánovala poklidný protest uskutečnit přímo před Kanceláří prezidenta republiky, na druhém nádvoří Pražského hradu. Kvůli velkému zájmu se nakonec protest konal na Hradčanském náměstí, kde odstartoval v 18:30 hod. „Plánujeme poklidný protest do sedmi hodin večer,“ avizovala Šramotová.

Protestující dorazili na místo s transparenty a nápisy „Hradní (z)rádci, táhněte do Moskvy“, a společně směrem k okolí prezidenta skandovali „Přestaňte nám lhát!“ nebo „Hanba!“. Protestující kritizovali chování kancléře Vratislava Mynáře. „Náboženský fanatismus ředitele odboru tiskového je mi nadmíru odporný,“ prohlásila na jeho adresu Šramotová.

Původní zdroj ZDE

Na místo přišlo podle Šramotové asi 500 lidí. Krátce před sedmou hodinou akce skončila, nebyl hlášený jediný incident.

Protest Šramotové, která není členkou žádného konkrétního hnutí, má být podle jejích slov čistě reakcí na chování Hradu a Zemanova okolí v souvislosti s jeho nejasným zdravotním stavem. Akci svolávala přes sociální sítě, kde s veřejností sdílela svou frustraci.

„Dobrý den, jmenuji se Edita Šramotová a události ze čtvrtka 14. 10. 2021 překročily můj práh bolesti. Konkrétně mám na mysli vyjádření předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka o jeho schůzce s prezidentem, vyjádření ÚVN o návštěvě vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Vratislava Mynáře a pana Vondráčka v ÚVN a ticho ředitele Odboru tiskového Jiřího Ovčáčka,“ oznámila a připojila například výzvu k Senátu, aby v této záležitosti začal co nejdříve konat.

Přidala i pár objasnění k organizaci protestu, který nebyl nahlášen dostatečně dopředu; pražský magistrát tak musel vyřídit ohlášení zrychleně, aby akce byla povolená. „Je mi líto, že jsem shromáždění nemohla řádně nahlásit a naplánovat dopředu, ale nečekala jsem, že se nám během pár dnů začne rozpadat právní stát a bude nutné jednat takto narychlo,“ přiblížila.

Magistrátu proto poté přidala poděkování: „Ať jde o vlastní projev, vystoupení či exhibici. Tak totiž zní i má dohoda s Magistrátem hl. m. Prahy a s Policií ČR. Těm bych chtěla i touto formou poděkovat za povolení akce ve zrychleném řízení. Mam z toho obrovskou radost.“

„V 18:40 bych vás všechny chtěla pozdravit a říct pár vět, jinak akce je pokojná a nebude žádný jiný program. Věřím, že to možná nezní zajímavě pro všechny, přesto žádám, aby nikdo jiný žádný vlastní program neplánoval,“ předeslala pár hodin před startem.

Za jejím počínáním zřejmě nemusí vězet aktivismus bezprostředně reagující na povyk kolem současné hlavy státu. ParlamentíListy.cz trochu zapátraly a zjistily, že zde existuje spojitost s politikou. Konkrétně pak s Pirátskou stranou. Tu Šramotová již delší dobu finančně podporuje.

Stačí například nahlédnout do pirátské výroční finanční zprávy z roku 2019, v níž je od Šramotové dohledatelný finanční dar ve výši 2000 korun.

Šramotová se již v minulosti účastnila několika demonstraci reagujících na politické kauzy, jednou z nich byly Vrbětice. Nechyběla tak na protestu, který se konal letos v dubnu před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova v Praze.

Veřejně také například podporuje lídryni běloruské opozice Světlanu Cichanouskou, která se angažuje i v české politice. Naše ústavní činitele navštívila letos v červnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…