Vítán je každý, kdo přichází v dobrém, říká prý Kubera imigrantům

16.05.2013 17:55

Získat české občanství by mělo být složitější než dosud. Novelu zákona, která imigrantům ztíží situaci u nás, projednává Senát. K chystané úpravě se ve čtvrtečních Dvaceti minutách Radiožurnálu vyjadřoval člen horní komory a zároveň primátor Teplic Jaroslav Kubera (ODS). Podle jeho názoru je výsostným právem Česka nastavit si konkrétní podmínky. Nevládní organizace tvrdí, že novela je příliš ostrá.

Vítán je každý, kdo přichází v dobrém, říká prý Kubera imigrantům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

"Můj názor na imigraci je takový, že vítám každého, kdo v dobrém přichází, ale zároveň musí respektovat naše zvyky. Pokud se s manželkou vydám do restaurace v Íránu, tak si má žena vezme šátek, protože se to od ní očekává. A stejně by se měli chovat také žadatelé o naše občanství,“ podotkl senátor. Přistěhovalce čeká také test ze znalosti českého jazyka a zdejších reálií a Kubera by byl relativně u těchto testů benevoletní. Neměly by být tak tvrdé, aby cizincům jasně znemožnily získání občanství. Rozhodně by to neměly být testy znalostí na úrovni maturity, to určitě ne,“ pokračuje člen horní komory.

Česko si může nastavit podmínky, jaké uzná za vhodné

Podle Kubery v Senátu zaznělo celkem 13 pozměňovacích návrhů, přičemž některé z nich byly kontroverzní a pro dolní komoru budou zřejmě nepřijatelné. Kubera proto předpokládá, že projde původní návrh zákona. Na jedné straně při žádostech o občanství stojí zájem bezpečnosti státu a na straně druhé stojí možnost soudního přezkumu případného odmítavého stanoviska. Soudní přezkum do novely implementoval právě Senát, ale podle Kubery jde o velmi složitý problém.

„Tam, kde jsou zainteresovány bezpečnostní složky, nebude odvolání proti zamítnutí možné. Státní občanství je natolik závažné, že je výsostným právem státu určit si pravidla pro jeho udělování. Pohyb lidí v důsledku globálních celosvětových událostí narůstá a řada zemí se potýká s problémy přistěhovalectví," podotkl Kubera. Na udělení občanství neexistuje u cizinců podle Kubery žádný právní nárok. Jak se k cizincům postaví, záleží jen a pouze na České republice.

Senátor v pořadu zdůraznil, že česká úprava nepostupuje proti duchu mezinárodních dohod, a to ani v případě testů DNA u údajných českých otců, jejichž zahraniční rodiny budou žádat o občanství.

Dvojí občanství

Novela zákona také zavádí institut dvojího občanství, což je vstřícný krok např. směrem k Vietnamcům žijícím v Česku. Kubera je prý jednoznačným zastáncem institutu dvojího občanství a to především proto, že nikdy nelze předvídat životní cesty člověka a mnozí lidé si po pádu komunistického režimu pamatují, jak těžké bylo získat zpět české občanství, o které přišli v důsledku emigrace z komunistického státu.

Kubera se vyjádřil také k protestům neziskových organizací. Neziskové organizace mají na protesty právo, ale rozhodně nemohou čekat, že bude všechno podle nich, poznamenal senátor. Pokud si organizace stěžují na příliš tvrdé podmínky, je podle Kubery právě na nich, aby žadatelům o občanství v maximální možné míře pomohly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…