Vitásková má sesbírané podpisy, ale vyhlásila: Sto tisíc, nebo do toho nepůjdu

30.10.2022 14:49 | Komentář

Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu Alena Vitásková mohla být jedním z kandidátů a kandidátek na prezidenta. Ale dala si podmínku. Oznámila, že bude kandidovat, pokud nasbírá 100 tisíc podpisů. Zákon vyžaduje 50 tisíc podpisů a Vitásková má podle vlastních slov asi 65 tisíc podpisů, ale protože na 100 tisíc pravděpodobně nedosáhne, v komentáři řekla, jak to s její prezidentskou kandidaturou bude dál.

Vitásková má sesbírané podpisy, ale vyhlásila: Sto tisíc, nebo do toho nepůjdu
Foto: archiv A. Vitáskové
Popisek: Alena Vitásková, kandidátka na prezidentku a bývalá šéfka ERÚ.

Zákon říká, že na prezidenta republiky může kandidovat občan ČR starší 40 let, který získá buď 50 tisíc podpisů občanů a to i s některými daty z jejich občanských průkazů, nebo podpisy 20 poslanců, nebo podpisy 10 senátorů.

Vitásková oznámila, že bude kandidovat na nejvyšší politický post v zemi jen v případě, pokud získá nikoli jen 50, ale hned 100 tisíc podpisů. To by pro ni prý bylo znakem toho, že lidé o ni na Hradě opravdu stojí.

„Jsem bez politické příslušnosti, a tudíž bez politického zázemí či krytí vlivnými skupinami, které ve volbách hrají důležitou roli. Bez silného mandátu občanů je nepravděpodobné, abych v následujících prezidentských volbách byla úspěšná,“ vysvětlila ve svém komentáři.

V tuto chvíli se Vitáskové nezdá příliš pravděpodobné, že do 8. listopadu nasbírá oněch 100 tisíc podpisů, a s menším počtem podpisů se nechce spokojit, aby neskončila v šedi pelotonu ostatních uchazečů o Hrad.  

„Do konce termínu pro registraci kandidátů na prezidenta ČR zbývá týden. Je málo pravděpodobné, že bych dosáhla na mé požadované minimum 100.000 podpisů pod petiční archy. V této chvíli máme okolo 65.000 podpisů, ke kterým přibývají nové stovky, tisíce podpisů, ale na druhé straně zase ve velkém ubývají podpisy při ‚čištění‘ petičních archů. Odstraňujeme zjevné chyby, kdy chybí číslo občanky či údaje o bydlišti, nečitelnost, anebo jsou zde dokonce vtípky. Jeden z takových archů obsahoval Ferdu Mravence, vulgární jméno, nebo jména celé naší vlády, bez adresy a čísla občanky apod. Takové archy přímo skartujeme,“ uzavřela Vitásková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…