Vítejte v Babišistánu. Pravicový pamětník Havlík našel srovnání v dávných dějinách

17.10.2014 10:07

Poněkud neotřelým způsobem se nad úspěchem hnutí ANO zamýšlí na serveru ParlamentníListy.cz v rubrice Politici voličům Petr Havlík, jeden ze zakladatelů ODS. Politiku provozovanou hnutím ANO označuje jako „babišismus“.

Vítejte v Babišistánu. Pravicový pamětník Havlík našel srovnání v dávných dějinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Havlík

Svůj text nazval anglickým překladem přivítání "Vítejte v Babišistánu", protože Andrej Babiš už prý svým systémem ovládl celý stát. Podle Havlíka jde o starý tradiční systém klientů, jak ho zrodila republika ve starém Římě, a který spojoval plebeje s patriciji.

„Plebejové (klienti) získávali od patricijů (patronů, neboli též optimátů) společenskou nebo ekonomickou podporu (případně obojí) a na oplátku sloužili jejich mocenským zájmům. Většinou nevěděli, kam přesně mysl patronů míří, nebo to dokonce cíleně vytěsňovali, neboť patron jim pomohl k uspokojení vlastních ambicí a materiálních potřeb,“ vysvětlil Havlík, jak to ve starém Římě fungovalo. A naznačil, že obdobnou politiku provozuje i v současnosti ANO.

Neuvědomují si, že jenom poslouží

Protože se Babišovi daří, tak se mu prý klienti jen hrnou. „Na jeho kandidátky i do jeho médií a samozřejmě k jeho penězovodům. Klasickým dodavatelem klientů nejsou jen firmy napojené na impérium Agrofert, ale krom jiných i některé nevládní organizace, které chtějí vedle vlivu i reálnou moc, aniž by si prozatím byť jen uvědomovaly, že jenom poslouží a slouží,“ vysvětlil Havlík s tím, že tak vzniká silné předivo závislosti, z něhož pak již nelze dobrovolně vystoupit.

Celý komentář ZDE

Závěrem Havlík uvádí, že hlas pro hnutí ANO se tak stává faustovskou směnkou. „A ďábel počítá další a další plebeje do své stáje. Ďábel, který se stal zároveň vůdcem i ostatních patronů, s nimiž se podělil o kořist, i když možná jen dočasně,“ dodává Petr Havlík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …