Vítězství Trumpa: Hovoří Erik Tabery, Tomáš Prouza, Dominik Feri či Alexandr Mitrofanov

09.11.2016 11:05

Prezidentské volby v USA jsou nazývány politickou revolucí. Sociální sítě se jen hemží komentáři. A my vám další z nich přinášíme.

Vítězství Trumpa: Hovoří Erik Tabery, Tomáš Prouza, Dominik Feri či Alexandr Mitrofanov
Foto: Repro foto ČT24
Popisek: Donald J. Trump při prvním projevu po zvolení prezidentem USA

„Trump zadává tón triumfující prázdnoty. Teď zazní po celém světě. Myslím, že už dnes,“ uvedl komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov. Jeho novinářský kolega Erik Tabery z Respektu pro změnu řekl: „Stejně je zajímavé, že miliardáři, kteří zbohatli na systému, jsou voleni jako alternativa k systému.“

Zareagoval i další novinář z Respektu Jaroslav Spurný. „Donald Trump je nečitelný ohledně NATO, USA je vůdčí duch Aliance, ale možná to bude muset konečně vzít do rukou Evropa. Bude to umět?“ ptal se Spurný. A zacílil i na Českou republiku: „Co pro to udělá Česká republika, ví, že když do toho nepůjde, máme tu za pár let podstatně více Putina, než by si země zasloužila?“ otázal se. 

Anketa

Donald J. Trump vyhrál prezidentské volby. Budete teď mít USA raději?

89%
11%
hlasovalo: 13494 lidí

„Ještě důležitější se v této situaci stává brexit. Kam se postaví odcházející Britové, jak dopadne jejich spojenectví s USA? Nedává tento vývoj povinnost Německu postavit se do čela demokratického světa? A přistoupil by na to demokratický svět, třeba právě Britové?“ zeptal se také v souvislosti s brexitem. Závěrem se pak zaměřil i na prezidenta Miloše Zemana, jehož to podle jeho slov nabudí jít znovu do prezidentských voleb. „Vítám v iném světě,“ uzavřel Spurný.

Ředitel think-tanku Evropské hodnoty Radko Hokovský pak sdělil, že vítězství Trumpa potvrzuje přerod našeho světa do nové fáze vývoje. „Bude to svět méně předvídatelný a určitě méně bezpečný a méně svobodný,“ řekl. 

Radost z Trumpova vítězství nesdílel český ekonom a státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Varování z USA – nenávist a populismus se stává účinným volebním programem i za oceánem,“ napsal a doplnil svou noticku hashtagem ve znění „Co je tohle za rok“. 

„Navrhuji investovat peníze do billboardů po celý Americe. Na billboardech by bylo velkým písmem: ‚PRAGUE. CZECH BEER. CZECH GIRLS.‘ Tahle kampaň sem přitáhne statisíce americkejch kolonistů a s nima to tu hodíme do latě. Jsme Češi, národ Járy Cimrmana a Přemka Podlahy. Umíme vyrobit zahradní konev, která více kropí, a napsat kuchařku ‚Vaříme z eidamu‘, s jejíž pomocí dokážeme nasytit planetu. My si umíme poradit. A i v nelehkejch chvílích zvládneme ze situace vytěžit maximum,“ uvedl teplický radní za TOP 09 Dominik Feri. Ve své poznámce také dodal: „TRUMP: no.“

„Úplně nejhorší je, jak to povzbudí všechny podobný stvůry, co se jima svět dneska jen hemží,“ zareagoval na prezidentské výsledky novinář Jakub Patočka. Lakonicky na volby zareagoval hudební kritik Jan Rejžek. „A ke všemu v celým baráku přestalo týct mlíko. Musím na roh do non stop minimarketu k těm čmoudům, co schválně nespěj a furt přemejšlej, jak nás vyvraždit!“ napsal.

Profesor Martin C. Putna pak vidí určitou dobrou zprávu. „Dobrá zpráva na průšvihu: Občanská společnost si musí znovu promýšlet, oč nám opravdu jde a co děláme špatně,“ řekl. Na jeho slova zareagoval výše zmiňovaný komentátor Mitrofanov. „Souhlas. Jen mám dojem, že k tomu chybí to hlavní, a sice občanská společnost.“

A vyjadřovat se začali i politici. „Respektovat demokratickou volbu je samozřejmost. Teď doufejme, že řadu svých předvolebních slibů Donald Trump nesplní,“ uvedl předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. 

„Zamávejte naposledy devadesátkám, pápá. Clintonovým, Albrightové i Havlovi. Ode dneška je to definitivně historie,“ podotkl pro změnu občanský demokrat Jan Zahradil.

Celý příspěvek Dominika Feriho:

TEĎ JE TA CHVÍLE:

Navrhuji investovat peníze do billboardů po celý Americe. Na billboardech by bylo velkým písmem: "PRAGUE. CZECH BEER. CZECH GIRLS."

Tahle kampaň sem přitáhne statisíce americkejch kolonistů a s nima to tu hodíme do latě.

Jsme Češi, národ Járy Cimrmana a Přemka Podlahy. Umíme vyrobit zahradní konev, která více kropí a napsat kuchařku "Vaříme z eidamu", s jejíž pomocí dokážeme nasytit planetu. My si umíme poradit. A i v nelehkejch chvílích zvládneme ze situace vytěžit maximum.

PRAGUE: yes
CZECH BEER: yes
CZECH GIRLS: yes 
TRUMP: no

Celý příspěvek Jaroslava Spurného:

Co nás čeká
Donald Trump je nečitelný ohledně NATO, USA je vůdčí duch aliance, ale možná to bude muset konečně vzít do rukou Evropa. Bude to umět?
Co pro to udělá Česká republika, ví, že když do toho nepůjde, máme tu za pár let podstatně více Putina, než by si země zasloužila?
A dá se tahle otázka vůbec řešit se Zemanem, Babišem a selhávajím Sobotku? S Kalouskem, jemuž tři dny po jeho volání na spojení pravice odejde jediný spojenec?
Ještě důležitější se v této situaci stává Brexit. Kam se postaví odcházející Britové, jak dopadne jejich spojenectví s USA? Nedává tento vývoj povinnost Německu postavit se do čela demokratického světa? A přistoupil by na to demokratický svět, třeba právě Britové?
A co bude znamenat pro vnitřní politiku až Trump pozve Zemana? Nestane se Zeman pravou proputinovskou rukou Trumpa? V každém případě to Zemana nabudí jít znovu do prezidentských voleb... atd... vítám v iném světě

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…