Vláda Andreje Babiše chystá nová pravidla pro státní investiční pobídky

08.04.2018 11:01

Nová pravidla pro státní investiční pobídky, která mají preferovat investice s vyšší přidanou hodnotou, by mohla začít platit od poloviny příštího roku. Novelu zákona o investičních pobídkách chce ministerstvo průmyslu a obchodu předložit vládě ještě před začátkem prázdnin, píše ČTK.

Vláda Andreje Babiše chystá nová pravidla pro státní investiční pobídky
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Vše záleží na délce legislativního procesu. „Chystáme návrh nového zákona o investičních pobídkách. Jeho smyslem je podporovat investice s vyšší přidanou hodnotou. Přitom je důležité stanovit parametry toho, co to je vyšší přidaná hodnota. Návrh bychom chtěli předložit vládě v červnu,“ uvedl ministr průmyslu v demisi Tomáš Hüner (za ANO).

V současném zákoně není podmínka podpory investic s vyšší přidanou hodnotou zakomponována. Projekty podpořené investičními pobídkami ve zpracovatelském průmyslu ale podle agentury CzechInvest obsahují vyšší přidanou hodnotu i teď. Příslib investiční pobídky od státu získalo loni 74 investorských projektů. Celková výše pobídek dosáhla 10,7 miliardy Kč.

„Téměř veškeré tyto společnosti dělají v rámci výroby výzkum i vývoj, nežádají o něj ale samostatně do pobídek. Zhruba 15 procent příjemců investiční pobídky intenzivně a cca 45 procent příjemců částečně spolupracuje s vysokými školami nebo výzkumnými institucemi v ČR. U zhruba 40 procent investorů přispěly investiční pobídky k podpoře aplikovaného výzkumu, vývoje a inovací,“ řekla ředitelka odboru podpory investičních projektů CzechInvestu Marcela Kolveková.

Investice s vyšší přidanou hodnotou lze nyní podpořit z evropských fondů. Podle agentury velká část investorů žádá o podporu technologických center či center strategických služeb v rámci programů Potenciál a ICT a Strategické služby Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OP PIK) 2014–2020, kde jsou podmínky mírnější a forma podpory atraktivnější.

„Systém EU fondů vhodně doplňuje systém investičních pobídek, podporuje investice s vyšší přidanou hodnotou z evropských peněz, dokud to jde, a nezatěžuje tak státní rozpočet ČR. Novela zákona o investičních pobídkách má právě ‚převzít‘ tyto projekty s vysokou přidanou hodnotou poté, co bude čerpání z EU fondů v roce 2020 ukončeno,“ dodala Kolveková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…