Vláda asi odmítne prodloužit promlčecí dobu u přestupků

11.02.2012 14:12

Kabinet patrně nebude souhlasit s předlohou poslanců opoziční ČSSD, kteří navrhli prodloužit promlčecí dobu u přestupků z jednoho na dva roky. Vláda chystá podle návrhu stanoviska vlastní návrh přestupkového zákona, v němž chce promlčecí dobu odstupňovat podle výše sankce. Ministři projednají novelu sociální demokracie ve středu.

Vláda asi odmítne prodloužit promlčecí dobu u přestupků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Její předkladatelé poukazují na to, že se úřadům nedaří některé přestupky včas projednat, a tak zůstávají bez trestu. Přičítají to i obstrukcím pachatelů. V některých případech podle autorů předlohy navíc policie zjišťuje, zda není přestupek ve skutečnosti trestným činem, teprve potom věc vracejí úřadům.

Kabinet nchce řízení prodlužovat

"Postup je obvykle časově náročnější a přestupek pak není projednán právě pro krátkost lhůty," uvedli. Vláda ale podle návrhu stanoviska upozorňuje na to, že v takových případech promlčecí doba neběží.

Kabinet se obává také toho, že přestupková řízení by se prodlužovala. Na rozdíl od předkladatelů tvrdí, že by se úřadům zvyšovaly náklady. O novele přestupkového zákona rozhodne bez ohledu na stanovisko vlády parlament. Je pravděpodobné, že koalice ji ve sněmovně zamítne.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…