Vláda by podle Pirátů měla zajistit odškodnění klientů H-Systemu

31.07.2019 18:40

Vláda by podle pirátských poslanců měla zajistit odškodnění poškozených klientů H-Systemu ze zabaveného majetku, který by měl být kvůli tomu řádně zpeněžen. Týkat se to má areálu v Rabyni u Slapské přehrady, který dříve patřil zakladateli vytunelované společnosti H-System Petru Smetkovi. Premiéra Andreje Babiše (ANO) k tomu v interpelaci vyzval předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek a informoval dnes o tom ČTK.

Vláda by podle Pirátů měla zajistit odškodnění klientů H-Systemu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vláda nepadla. Pro návrh bylo 90 poslanců, proti návrhu 92

„Pouze tímto postupem může stát odčinit svá pochybení a navrátit poškozeným víru ve spravedlnost a právní stát,“ uvedl Michálek.

Areál počátkem roku připadl státu a podle zákona do jednoho roku musí být zpeněžen, jinak bude považován navždy za neprodejný a nebude využit k odškodnění, podotkl Michálek. Podle sdělení Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových vyčkává na rozhodnutí o dovolání podnikatele Luďka Fabingera proti zabrání majetku.

Fabinger podle rozhodnutí soudu areál získal za 29 milionů korun v dražbě, přestože nemovitost byla obstavená policií a měla připadnout poškozeným klientům vytunelovaného H-Systemu. Kvůli podezřelé dražbě čelil Fabinger trestnímu stíhání, které bylo kvůli promlčení zastaveno.

Smetka založil H-System v roce 1993, firma poté uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Kvůli krachu společnosti přišlo nejméně 1 095 lidí o více než 980 milionů korun. Smetka si odpykal 12 let ve vězení, v říjnu 2016 se dostal na svobodu.

Ministerstvo spravedlnosti loni přislíbilo uzavření dohod se šedesátkou klientů H-Systemu a odškodnění za průtahy v trestním řízení s manažery firmy. Celkem mělo vyplatit 6,3 milionu korun.

O pomoc požádali už na jaře Babiše a Zemana také členové bytového družstva Svatopluk, kteří si domy po zkrachovalém H-Systemu dostavěli sami, ovšem bez souhlasu konkurzního soudu, a podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se mají vystěhovat. Ústavní soud ale vykonatelnost verdiktu odložil, než kauzu z podnětu družstva sám přezkoumá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…