Vláda dnes v Ostravě projedná možnost dřívějších penzí horníků

22.07.2015 6:00

Vláda se dnes bude zabývat možnostmi předčasného odchodu některých horníků do důchodu a zlepšování ovzduší i vznikem průmyslové zóny u Karviné. Témata, která se nejvíce dotýkají Moravskoslezského kraje, ministři projednají v Ostravě. Půjde o první výjezdní zasedání od vytvoření vlády Bohuslava Sobotky.

Vláda dnes v Ostravě projedná možnost dřívějších penzí horníků
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Jedním z nejsledovanějších bodů bude návrh ministerstva práce na předčasné penze pro horníky, kteří pod zemí odpracovali určitý počet směn. Do důchodu by podle záměru mohli odejít o pět let dříve. Ministerstvo tak chce řešit propouštění při zavírání dolů. S návrhem ale nesouhlasí ministerstvo financí. Podle něj není možné kvůli hrozbě nezaměstnanosti měnit důchodový systém, nutné je spíš investovat do rozvoje regionu.

Dalším tématem bude řešení znečištěného ovzduší v kraji

Ministři v Ostravě také projednají vznik průmyslové zóny Nad Barborou u Karviné. Stát by do jejího vzniku mohl investovat až 750 milionů korun. Díky ní by v regionu s vysokou nezaměstnaností mohlo vzniknout podle představ ministerstva obchodu až 2000 nových pracovních míst.

Dalším tématem bude řešení znečištěného ovzduší v kraji. Jedním z opatření by mělo být čerpání dotací na výměnu starých kotlů za ekologičtější. Kraj by z fondů Evropské unie mohl získat až 470 milionů korun.

Vláda se dnes také poradí, jak by šly zmírnit dopady suchého počasí. Ministerstvo zemědělství pro boj se suchem navrhuje rekonstrukci závlahových systémů, udržitelné hospodaření s půdou, efektivní využívání odpadních a srážkových vod a celkové posílení zadržování vody v krajině.

Dalšími body budou třeba dotace na zalesňování nebo zakázka na rozšíření schopností nadzvukových stíhaček gripen, aby mohly zasahovat i proti pozemním cílům.

Babiš a jeho firma

Většina členů vlády pojede na severní Moravu Pendolinem Českých drah, který vyjíždí z Prahy v půl sedmé ráno, jen ministr financí Andrej Babiš (ANO) vyjede o něco dřív spojem RegioJet. Babiš se má v Ostravě před schůzí vlády spolu se stranickým kolegou, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem setkat se zástupci vlastníků průmyslových brownfieldů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…