Vláda na české občany myslí. Markéta Pekarová Adamová vytáhla důkaz

01.04.2022 14:10

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) připomněla, že vláda Petra Fialy (ODS) ode dneška o deset procent zvýšila životní a existenční minimum, což dokládá, že myslí na české občany a není to tak, že by se starala jen o ukrajinské válečné uprchlíky, ale už ne o české občany, jak to často tvrdí opoziční poslanci ANO a SPD.

Vláda na české občany myslí. Markéta Pekarová Adamová vytáhla důkaz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Markéta Pekarová Adamová v nedělní Partii CNN Prima News pronesla poněkud nešťastnou větu, že vlády tu nejsou od toho, aby se staraly o lidi. Jedním dechem dodala, že vláda má tvořit podmínky k tomu, aby se o sebe lidé dokázali postarat sami. A teprve pokud jsou lidé v úplně nejtíživější situaci, má podle Pekarové Adamové nastoupit vláda a těmto lidem podat pomocnou ruku.

Od opozičních poslanců z řad ANO a SPD to za svá slova předsedkyně Sněmovny pořádně schytala.

Podle Pekarové ale vláda rozhodě nemá pomáhat všem lidem snížením DPH u paliv či potravin, protože kupříkladu poslanci, současní ministři či ministři předchozí vlády rozhodně nejsou lidé, kteří by potřebovali čerpat finanční pomoc od státu v podobě nižšího zdanění potravin.  

Teď Pekarová Adamová na sociální síti facebook připomněla, že vláda Petra Fialy, tedy pětikoalice ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a STAN, zvyšuje od 1. dubna životní i existenční minimum.

„Zvyšujeme životní a existenční minimum: Pomáháme tak těm, kteří to skutečně potřebují. Díky tomu rodiny, které čelí finančním problémům, snáze dosáhnou na podporu od státu. Zvýší se tedy i dávky jako porodné, přídavky na děti, nebo dávky mimořádné okamžité pomoci. Naší prioritou je postarat se o to, abychom žili v bezpečném prostředí, ve kterém se o sebe lidé dokáží postarat sami. A ty, kteří se vlivem rostoucích cen dostali do existenčních potíží, pochopitelně nenecháme ve štychu,“ napsala Pekarová Adamová.

Životní minimum nově činí pro samotného dospělého 4250 korun. Existenční minimum vzrostlo na 2740 korun. Zvýšení těchto dávek se promítne do sociálního systému jako celku, protože jejich zvýšením naroste také příspěvek na bydlení či dávka mimořádné okamžité pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…