Vláda podepsala smlouvu s USA. Stropnický je proti. A už to začalo. „Nok, kolaborant…“

26.04.2023 20:55 | Ze sítí

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) dnes schválila dohodu s USA o obranné spolupráci – DCA. Dohoda by měla usnadnit pobyt amerických vojáků v Česku, přičemž počet zde pobývajících vojáků by měl odpovídat potřebám spolupráce obou zemí. Ministerstvo obrany uvedlo, že k rozmístění jaderných zbraní dohoda nepovede. Smlouva dosud nebyla zveřejněna, politik Matěj Stropnický však prohlašuje, že pokud je podobná té, kterou minulý rok s USA podepsalo Slovensko, jde o „obrovský zásah do suverenity ČR“. Politolog Miloš Gregor Stropnického nazývá „rudým nokem“, a kdo proti této smlouvě vystupuje, je podle něj kolaborant nebo idiot.

Vláda podepsala smlouvu s USA. Stropnický je proti. A už to začalo. „Nok, kolaborant…“
Foto: Jiří Hroník
Popisek: prof. Ing. Petr Drulák, Ph.D., politolog, a PhDr. Matěj Stropnický, politik, během veřejné diskuse iniciativy Mír a spravedlnost

Anketa

Jste rádi, že EU rozšiřuje emisní povolenky i na dopravu a bydlení?

1%
98%
hlasovalo: 28100 lidí
Po zasedání kabinetu správu o schválení dohody s USA sdělil médiím premiér Fiala. Dokument ještě čeká na podepsání od obou komor Parlamentu a prezidenta, informuje Echo24. Dohoda s USA se zabývá spoluprací obou zemí v oblasti usnadnění pobytu amerických vojáků na českém území, případným vznikem americké základny v České republice se nezabývá. Neposkytuje ani USA automatické právo posílat do Česka své vojáky.

Podle Ministerstva obrany by smlouva neměla vést ani k rozmístění zbraní hromadného ničení na českém území. „Rozmístění jaderných zbraní USA v Evropě v souladu s jadernou politikou NATO je dlouhodobě etablované již z doby studené války a nelze předpokládat, že se na něm v dohledné době bude cokoli měnit,“ uvedlo ministerstvo a dodává, že: „Současná podoba alianční jaderné politiky a rozmístění amerických jaderných zbraní v Evropě jsou ze strany USA a ostatních členů NATO považovány za funkční a dostatečné. Rozmístění jaderných zbraní na území ČR ani dalších zemí východního křídla NATO se nepředpokládá a ze strany USA není navrhováno.“

Premiér uvedl, že dohoda je významná z hlediska bezpečnosti a strategie v nynějších „neklidných časech“ a zvyšuje bezpečnost České republiky i jejích občanů. Podobnou smlouvu má s USA dalších 24 z 29 aliančních zemí. Aktuálně o ní jedná i Dánsko a přípravy pro ni probíhají ve Finsku a Švédsku. Slovensko dohodu podepsalo minulý rok.

Ke smlouvě se na Facebooku vyjádřil český politik Matěj Stropnický. Zmiňuje, že smlouva ještě nebyla zveřejněna, je-li však obdobou smlouvy, již podepsalo Slovensko v loňském roce, představuje narušení suverenity České republiky. „Pokud je její znění aspoň přibližně takové, jako má tatáž smlouva mezi USA a Slovenskem z loňska, jde o obrovský zásah do suverenity naší země, přičemž o obraně Česka v ní není vůbec nic. Ještě ji musí schvalovat Parlament, ale přátelé vazalství mají teď všechny většiny, které potřebují, a bude velmi těžké je zastavit,“ varuje.

Na podporu smlouvy napsal čtyři tweety politolog Miloš Gregor. USA jsou podle něj nejsilnějším a nejdůležitějším spojencem České republiky, nesouhlasí proto s kritikou smlouvy Matěje Stropnického. „Zatímco vláda se snaží prohlubovat bezpečnostní spolupráci se spojenci (a co si budeme nalhávat, USA jsou nedůležitějším, protože nejsilnějším spojencem), na odvrácené straně politického spektra se vzteká ‚Ne základnám/Mírové hnutí‘ 2.0,“ napsal na Twitteru.

Píše dále, že ještě bylo možné pochopit v roce 2006–2008, kdy bylo toto „hnutí“ podporováno „naivními idealisty – i když zpětně víme, že to byla hlavně ruská iniciativa,“ dodává. Chápe nicméně, že tehdy si ještě spousta lidí nedovedla představit, čeho všeho je Rusko schopné. „Pokud dnes se vším, co o Rusku víme, po tom, co páchá po Evropě (třeba teroristický útok v ČR), po více než roce otevřené války Ruska proti Ukrajině atd., někdo stále vystupuje proti této spolupráci a nazývá ji vazalstvím, tak je to idiot, nebo kolaborant,“ usnáší se a v závěru Matěje Stropnického a všechny s ním souhlasící lidi označuje za „rudého noka“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Gregor, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 27.04.2023 8:26:50
Pan Gregor je lhář. Je nad slunce jasnější, že si USA z našeho území klidně udělá bojiště. Ale dají si velký pozor, aby se to nedotklo jejich území. Takže naše vláda národní pohromy se postarala o to, že s USA půjdeme až do hořkého konce. Každému normálně myslícímu člověku je jasné, že centrum moci se přesunulo do východní Asie. A USA se snaží o válku v Evropě, jako o poslední možnost jak zachovat svoji moc.

|  13 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…