Vláda pokračuje ve strategii Proškrtáme se k růstu, kritizuje Zimola

27.05.2012 22:35

Středeční protesty zemědělců proti plánovanému zrušení takzvané zelené naftu rozkryly nové problémy v této zemi. A těmi je zřetelně a jasně váznoucí komunikace při řešení palčivých otázek, kterým se Česká republika ani do budoucna nevyhne, myslí si hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Vláda pokračuje ve strategii Proškrtáme se k růstu, kritizuje Zimola
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Jiří Zimola chápe kroky Agrární komory. Není mu však jasné, proč nereagovala už dříve a svolala svůj protest až "minutu po dvanácté". "Kde byli agrárníci a farmáři ve chvíli, kdy zástupci odborů a řady občanských iniciativ dávali na Václavském náměstí v Praze vládě premiéra Petra Nečase jasně na srozuměnou, že odmítají její asociální kroky. Vím, že kráva se musí podojit každý den, ale ozvat se už tehdy hlasitěji, by určitě nebylo od věci. Jak si tato vláda váží zemědělců, jsme jasně viděli v den jejich protestu," píše Zimola.

Situace v České republice prý směřuje do slepé uličky tím, že v naší zemi chybí pochopení, jednota, komunikace a vzájemná úcta. To, že partikulární a individuální zájmy skupin a jednotlivců vítězí, považuje za zlo.

Jsme jen my

Vláda prý pokračuje ve stylu: Proškrtáme se k růstu. Chce totiž v rámci úsporných opatření, kterými se chtějí poslanci v letech 2013 a 2014 přiblížit vyrovnanému státnímu rozpočtu, zručit takzvanou zelenou naftu. "Nyní mají čeští farmáři nárok na vrácení 60 procent spotřební daně, kterou zaplatili při nákupu nafty spotřebované při zemědělských činnostech. Po zrušení zelené nafty by podle odhadů platili téměř o 11 korun za litr navíc, a ročně by tak přišli zhruba o 1,8 miliardy korun. To je další krok ke snížení konkurenceschopnosti českých zemědělců, jejímž důsledkem může být likvidace českého venkova," upřesňuje problém hejtman.

Zimola připomíná, že město a venkov jsou součástí naší ekonomiky. "Nejsou ti, nebo oni. Jsme jen a pouze my. Města musí podporovat venkov a venkov města. Musíme prostě táhnout za jeden provaz," uzavírá Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…